Beredd för björnattack

Trots skriverier om björnmarknader och fallande börskurser så har inte min egna portfölj påverkats så mycket av den rådande björnmarknaden, ännu. Min huvudportföljen (ca 80 % aktier, 20 % räntor) var i helgen knappt ens ner -5 % från ATH den 2:a december och som värst var den ner med strax över -8 %, utvecklingen av portföljen sedan toppen visas nedan. Med tanke på att börsen är ner -15 % och många delindex ner över -20 % så är portföljen ganska skonad. Först började jag tänka på att det är på grund av koncentrationen i värdeaktier, men insåg snart att det är mycket på grund av koncentrationen i småbolag som gått otroligt bra fram tills i år. Därför känns det lägligt att göra sig mentalt beredd för en björnattack.

Med björnattack menas en stor nedgång i portföljen och de aktier man ligger investerad i. T.ex. så var många värdeaktier relativt skonade i USA en lång bit in i 2008, för att sedan falla hejdlöst i den värsta delen av björnmarknaden. Liknande har nu upplevts med de värdebolag som funnits på Stockholmsbörsen denna gång, ännu har inte björnen gripit tag i dessa och dragit ner dem i fördärvet. Så därför är det vettigt att tänka att istället för att tro sig att man överlistat björnen, att snarare björnen har inte greppat tag i sina aktier än. Ett bra exempel är att mina mekaniska portföljer som gick bäst i slutet av förra året, Magic formula, EV/EBIT + momentum och Trending value, har alla gått sämre än index i år. Så överavkastning på kort sikt är ingen garanti på överavkastning på lång sikt.

Nedan visas avkastningen för Deep value (EV/EBIT) i USA. Först i september 2008 så vände det ner på riktigt, efter nästan 1 år av nedgångar på USA:s börser. Sedan gick det ner riktigt snabbt med ett fall på -50 % inom 3 månader. Det visar på hur olika strategier kan prestera relativt bra utan att dra ner av börsen för att sedan följa med ner. Mean reversion funkar både på upp och nedsidan.

Därför förbereder jag mig nu mentalt för en eventuell nedgång i portföljen. Med portföljen 80 % investerad i aktier så kan den mycket väl falla 30-40 % till. För att minska fallet så investerar jag huvudsakligen i redan utbombade områden, så som värdeaktier i USA. Visst kan dessa fortsätta ner, men då de har redan gått ner med -30 % så är inte potentialen framtida nedgång lika stor i jämförelse med i Sverige där värdeaktier fallit med runt -10-20 %. Å andra sidan kan värdeaktier snarare gå upp framöver, vilket hände under 2001-2003 (se graf ovan) och det var i så fall inget att oroa sig för.

Till slut tar björnen de flesta då korrelationerna oftast går mot 1, så det är ganska naivt att tro att man själv är förskonad. Vi får se om vi ser en mer lugnare marknad nu ett tag eller om oroligheterna fortsätter.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *