Vad ska man göra när marknaden slår en på käften?

Vi är nu två veckor in på det nya året och svenska börsen har redan fallit med -10 % och USA:s börs är ner över 8 %. Det är inte den roligaste starten på det nya året och man ser allmän panik där ute på marknaderna där alla försöker komma ur sina positioner. Alla aktier är nu drabbade och momentumportföljen som jag nu bevakat lite i ett halvår har nu gått ner med -15 % i år, se bevakningen här. Det verkar som att nedgången på världens marknader har börjat etablera sig bland den stora massan och att paniken nu börjar sprida sig. Det är detta oftast som driver den så kallade momentumeffekten, då alla ska ur, vilket gör att marknaderna kan fortsätta ner ett tag till.

Lite på samma tema som Tobias Carlisle skrev i Forbes igår med sin artikel ”What To Do When The Market Punches You In The Mouth” så tänkte jag skriva om vad man kan göra nu om man är orolig för att marknaden ska fortsätta gå ner mer.

För den aktiva investeraren så är ett av alternativen att sitta still i båten, börja leta lägen och köpa på sig av de billiga företag som träder fram i den allmänna paniken. Som jag skrev tidigare i veckan så börjar det finnas en hel del billiga tillgångsbolag där ute och i USA så börjar bolag värderade efter EV/EBIT komma ner i värdering. Själv köpte jag några låga P/B-bolag med bra F-score och Z-score (det gäller att vara noga och analysera så att de inte riskerar att gå i konkurs), börjat köpa QVAL som investerar i EV/EBIT och fallit med -30 % sedan toppen förra året, samt letar efter andra intressanta investeringar. Värdeaktier i USA och resten av världen börjar se allt mer attraktiva ut. Men notera att dessa aktier kan mycket väl fortsätta ner med 30-50 % till, även om de ser billiga ut nu, så det gäller att man klarar en fortsatt nedgång. Ännu är inte svenska värdebolag ner med så mycket, vilket gör att de kan fortsätta ner med resten av marknaden, speciellt småbolagen. Det är i sådana här klimat man kan hitta bra investeringar i värdeaktier, bara man står ut med volatiliteten.

En annan approach är att hedgea sig eller använda marknaders momentum. I Carlisles artikel så skriver han om att man kan applicera en strategi så som att använda en hedge om marknaden är under MA200 eller om 12 månaders avkastning visat sig negativ (absolut momentum). Stockholmsbörsen mätt i SIXRX är nu på + 0,4 % på årsbasis, så man kan applicera en absolut momentumsignal om man så vill där man säljer/hedgear vid negativ avkastning och går in igen vid positiv avkastning. För att minimera signaler kan månadsskiftet användas och det är det som används i Dual momentum som troligtvis kommer att växla till räntor nu vid månadsskiftet. Sätt upp regler, då det annars är lätt att bli känslosam och hamna fel.

Notera att liknande signaler gavs i höstas vilket slutade med att börsen vände och gick upp igen och gjorde att man förlorade några procent i avkastning. Detta påpekar också Carlisle i sin artikel, att den långsiktiga som investerar i värdeaktier kommer belönas av att ligga kvar i marknaden då det oftast tär på avkastningen att följa MA-regler eller absolut momentum. I test av Alpha Architect så dras avkastningen ner med 2-3 % vid applicering av MA och absolut momentumregler på en värdestrategi. Jag testade själv applicera absolut momentum (regler utifrån index) på Carlisles Acquirers Multiple-data och den drog ner avkastningen från 24 % per år till 19 % per år, se nedan. Däremot så var största fallet endast -25 % istället för -50 %. Men kom ihåg att de 20 senaste åren har varit bland de bästa för absolut momentum och MA200 regler sedan 30-talskraschen.

Ett annat alternativ är att implementera en modell som Dual momentum. Den ger klara signaler, placerar i de marknader som går bäst för tillfället och går annars i räntor. Troligtvis kommer den att gå över till räntor i månadsskiftet. Då är det bara att följa signalerna varje månad och undvika marknaderna helt när de går in i björnläge. Läs mer här om detta.

För den sparare som inte vill vara så aktiv och inte känner för att förlora hälften av sitt sparande så bör fokus ligga på att hitta en långsiktig portfölj som investerar i ett flertal olika tillgångar. Nedan har jag sammanställt tre olika portföljer som alla gått upp med 10 % per år och maximalt gått ner ca -20 %. Det intressanta är att oavsett hur man justerar vikterna är avkastningen och maximala nedgången ganska likvärdig. Den översta portföljen är 60 % aktier och 40 % obligationer. Den andra portföljen är likaviktning mellan amerikanska aktier, internationella aktier, REIT:s, guld och räntor. Den tredje är en portfölj till hälften i aktier, 10 % i guld, 10 % i REIT och 30 % i obligationer. Alla har presterat likvärdigt där portfölj 2 har bäst riskjusterad avkastning och är ganska lik den permanenta portföljen som jag skrivit om här på bloggen tidigare.

 

 

Själv så har jag valt att dela upp sparandet i en mer aggressiv portfölj bestående av 80 % aktier (varav en liten del råvaror och guld)  och 20 % räntor och en mer defensiv dual momentum-portfölj. Den aggressiva portföljen kan mycket väl gå ner med – 40 % medan Dual momentum-portföljen är mer begränsad. Det gäller att man väljer en strategi man är trygg med och som passar ens aktivitet. Själv kommer jag bevaka lägen att köpa på fler värdeaktier då allt fler lägen börjar dyka upp.
Nu får vi se vad som händer under resten av året. I dagsläget så är marknaden mycket översåld men det kan också fortsätta ner nästa vecka. Senast vi hade en sån här dyster start på året var 2008 och då så gick börsen ned med -15 % de tre första veckorna innan det slutade. Sen får vi se hur resten av året utvecklar sig, det finns många blandade signaler där ute. Om nu björnmarknaderna efter topparna år 2000 och 2007 kommer att upprepa sig är frågan, det känns lite som att många förväntar sig det vilket kan göra att det inte sker. Om något år har vi svaret.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *