Två års sparande

Investeringar är ett marathon, ett långlopp där den underbara ränta-på-ränta-effekten har sin verkan. Med 20 % avkastning per år så dubblas kapitalet efter 4 år, en otrolig snabb takt och det är lätt att fastna på enstaka år och inte kolla övergripande hur det gått. Nu har det på en massa bloggar kommit ut årsrapporter, inkluderat denna, men det kan vara viktigt att lyfta blicken och kolla på lite längre sikt.

Nu är det två år sedan jag började spara seriöst i aktier i och med att jag började min doktorandtjänst och kunde spara regelbundet från lönen. Det har varit två år som gett en bra avkastning och totalavkastningen sedan start är 42,56 % på mina aktieportföljer hos Avanza mot 17,78 % för Avanza zero eller SIX30 Return index, se nedan.

Under 2014 så var det mesta av sparandet i indexfonder där globalfonder drev en stor del av utvecklingen, vilket gjorde att den blev lite bättre än index. Under 2014 så investerade jag efter konjunkturbarometern och försökte ”pricka” rätt marknader att investera i. Jag märkte ganska snabbt att det är otroligt svårt att pricka marknader och i början av 2015 läste jag på om Dual momentum som helt enkelt investerar i den marknad med mest momentum vilket gjorde att jag gick över till denna modell.

Under 2015 så gick jag mer och mer över till mina aktiva och kvantitativa portföljer, för att till slut i september flytta hela mitt indexsparande till DeGiro. Så senaste tre månaderna i grafen ovan är endast det kvantitativa och aktiva aktiesparandet. Detta har gått riktigt bra i slutet av året och dragit ifrån index i övrigt, så som många småbolag har gjort i år.

Intressant nog så är avkastningen för min portfölj ganska lik den som det hade varit om man hade investerat i en Dual momentum-portfölj i Sverige och Globalfonder. Ungefär i början av 2014 hade en sådan portfölj bytt till en globalfond och legat investerad i en sådan sedan dess. Nedan visas db X MSCI World som är en ETF som följer MSCI World index, vilken har gått upp med 37,2 % mot SIX30 Return index. Det visar på att jag nästan kunnat få lika hög avkastning om jag följt en simpel modell som Dual momentum.

Nu till själva sparandet, vilket ändå är anledningen till att jag startat denna blogg. Under 2014 så startade jag mitt sparande i aktier och det ökade från noll till att bli runt 65 % av mitt sparande. Nu under året så är runt 80 % av mitt sparande i aktier (en viss del i dual momentum) och mitt aktiekapital har dubblats under året.

Mitt totala kapital har utvecklats sakta men säkert. Notera hur det tenderar att öka under hösten, då jag av någon anledning lyckas spara mer. Jag har nu 66 % mer sparat än vid förra årsskiftet, vilket jag ser som en bra utveckling. Nu har jag så pass mycket att jag klarar ett års utgifter utan andra inkomster, vilket var ett av mina första mål. Paul Novell på bloggen ”Investing for a living” brukar prata om ”safe withdrawal rate” för om man skulle leva på sitt sparande, den är för de flesta strategier som jag skrivit om här på bloggen runt 5 %. Detta skulle innebära att jag nu har i stort sett en halv månadslön i passiv inkomst.

Detta är då första två åren av mitt sparande på en lång resa. Som jag sa i början av inlägget är sparandet ett långlopp men förhoppningsvis lite mer omvänt sådant, då man oftast är helt slut och måste använda sina sista krafter sista biten av ett långlopp. Charlie Munger har sagt att ”the first $100’000 is a bitch”, sen verkar effekten av ränta-på-ränta. Nu är det bara att hoppas på att ränta-på-ränta effekten fortsätter att fungera och strategierna fortsätter ge en avkastning på runt 15-20 % per år. 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.