Månadens inköp: BRK, XME, GDX, GSG, QMOM, QVAL och IVAL

Vid månadsskiftet så gjorde jag en del inköp från mitt månadssparande utöver några regelbundna inköp under månaden. Förra månaden gick en del av insättningen in min omallokering av Magic formula-portföljen, men denna månad blev det en del spridda insättningar.

Under månaden så passade jag på att köpa när det såg som mörkast ut och ökade dels i min aktieportfölj men började också ta en position i råvaror med hjälp av ETF:en iShares S&P GSCI Commodity Index (GSG). Tajmingen i aktieinköpen var ganska bra då de skedde i botten den 14:e december och index är upp med 3 % sen dess. Framöver kommer jag göra en del av månadsinköpen i förväg på detta sätt i dippar om tillfälle ges.

Mitt inköp i råvaror och GSG är ett första steg i att ta en position en större position i råvaror och guld. Tidigare har jag haft en del investerat i guld och vill nu sprida positionen för att inkludera råvaror och olja mer generellt. I månadsslutet ökade jag nu positionen till att inkludera SPDR S&P Minings & Metalls (XME) samt Market Vectors Gold Miners (GDX) vilka investerar i rena råvaruaktier. Ännu har jag ej valt att ta en position i olja mer än mitt ägande i Tethys Oil och Valero Energy Corp, men det är något jag tänkt göra framöver i form av Vanguard Energy Index Fund (VDE). Jag kommer långsamt öka positionen nu framöver så att den är runt 10 % av portföljen. I dagsläget är den ca 7 %.

Utöver det så har jag tagit köpt Berkshire Hathaway. Berkshire har gått dåligt i år med en nedgång på runt -12 %. Då verksamheten i övrigt rullar på bra och värderingen nu har kommit ner så tycker jag att det börjar bli läge att köpa. Riskminimeraren tipsade om en presentation om varför Berkshire nu är köpvärd och jag tycker att det börjar bli ett bra läge att ta en position. Har velat ha Berkshire i min portfölj ett tag men ansett den varit lite dyr, nu till detta pris så känns det läge att ta in Berkshire Hathaway i portföljen. I presentationen som Riskminimeraren länkade in så anses det vara en uppsida på 50 % på ett års sikt. Riktigt så mycket vet jag inte om det är, men en uppsida kan finnas och jag tycker att det är ett bra läge att köpa nu.

På samma sätt tycker jag att det är ett bra läge att köpa amerikanska värdeaktier i övrigt. Visst, jag tror vi kommer se någon form av bear market framöver, men frågan är om det börjar bli inprisat i värdeaktier redan? Alpha Architects ETF QVAL är ner med -20 % sedan toppen i våras och historiskt sett har denna typen av aktier gått ner med -20 % eller mer sju gånger de senaste 50 åren. Dessa gånger har de gått ner mellan -25 och -35 % och det var endast under 2007-2009 som de gick ner med -50 %. Därför tror jag att det börjar bli köpläge i dessa aktier, även om de fortsätter ner mer, vilket gör att jag börjar ta en allt större position i både QVAL och IVAL. För att komplettera så har jag också köpt deras nylanserade ETF QMOM som investerar i momentumaktier.

I övrigt har jag också varit inne på spåret att köpa mer amerikanska värdeaktier. Dessa aktier börjar nu bli allt mer attraktivt värderade men det är svårt att hitta någon som jag fastnat för. Intressanta kandidater är HP Inc som är riktigt lågt värderad efter deras avknoppning av enterprise service enheter. Däremot så spökar sjunkande vinster och konkurrens från Kinesiska tillverkare, vilket har gjort att deras marginaler minskat. Svårt att se om deras besparingsprogram och värdering till P/E 8 samt EV/EBIT 5 kan motivera ett köp. En annan är Western Refining Corp. I samma bransch har jag redan Valero Energy, där Western Refining är en liknande bet på en lågt värderad raffinaderi-marknad med stabila intäkter. Nu finns lite oro om att marginalerna där kommer minska på grund av upphävandet av exportförbudet, men det är svårt att förutspå. På samma sätt finns det flera lågt värderade konstruktionsfirmor i USA, inom energi som drabbats av det sjunkande energipriset. Ett av dessa är Flour som värderas riktigt lågt. Som gäller med alla dessa företag är att de har låg värdering, negativ tillväxt och det är svårt att se vilket som är ett bra köp. De är alla inkluderade i QVAL, vilket gjorde att jag hellre köpte mer av QVAL än att satsa på ett företag individuellt.

För att kunna ha koll på intressanta köpkandidater har jag skapat en bevakningslista under fliken ”Innehav”. Denna innefattar de som jag nämnde ovan, men också intressanta lokala köpkandidater. Här i Sverige har vi Gränges och HomeMaid som jag vill kolla upp lite mer. I övrigt är det mest amerikanska aktier som känns attraktiva i dagsläget. Det blir lite span nu framöver då det förhoppningsvis kan dyka upp lägen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *