Ny referensportfölj för Dual momentum Sverige/Global

Sedan i våras så har jag haft en referensportfölj som handlar Sverige och Globalfonder på Shareville som går att finnas här. Dual momentum mellan Sverige och Global har haft en ganska god utveckling i år om man följt reglerna, då den varit investerad i en globalfond med ca 6 % avkastning i jämförelse med 0 % i SIXS30. Däremot har jag själv avvikit från reglerna i referensportföljen, vilket inte har gett den bästa utvecklingen i år. Detta var lite för att testa hur effektivt det är att byta och om signalerna från den amerikanska varianten av dual momentum var bättre att gå på. Utvecklingen sedan starten i april är därför i skrivande stund -21 %, jämfört med runt -11 % om den varit fortsatt investerad i en global indexfond. Detta har gett mig några insikter om Dual momentum-portföljen och förbättringar som ska göras.

För det första så visar min referensportfölj faran med dels att avvika från signaler och att handla för ofta. Detta har gjort att portföljen har gett klart lägre resultat än vad den borde ha gjort. Det visar också på svårigheten att använda fonder, då det kan ta upp emot en vecka för att genomföra bytet. Detta kan vara lite frustrerande om man sitter och väntar på att bytet går igenom. En annan svårighet är att olika index i Sverige har skiljt sig åt, vilket har gjort det svårt att avgöra vilket man ska följa. Därför är det viktigt att ha det bestämt i förhand.

Därför tänker jag göra en förändring i referensportföljen för Sverige och Global och gå över till ETF:er så som i min dual momentum-portfölj som investerar i Global Equity Momentum (USA och World Ex-USA). Detta så att bytena sker direkt, det inte blir något eftersläpande och då dessutom ETF:erna är mer indexbundna så det inte finns något utrymme för tolkning av index.

ETF:erna jag valt är DB X MSCI World TRN Index ETF och XACT OMXS30. Som räntealternativ kommer jag ligga helt likvid, vilket inte är någon större skillnad nu med nollränta. Anledningen till att det blev dessa fonder är då de efterliknar mest de som jag testade i mitt backtest nedan, vilket är MSCI World och MSCI Sweden. XACT OMXSB Utdelande är ett alternativ då den är bredare, men då det tillkommer extra avgifter och administration av återinvestering av utdelningen så är det inte så värt det. Under de senaste tio åren så skiljer avkastningen endast 4 % för OMXS30 och OMXSB. Alltså så kommer de index som jag följer att vara MSCI World och OMXS30.

Denna prövoperiod har visat att är det viktigt att slaviskt följa signalerna. Det har varit en testperiod för att analysera fallgropar och se hur det fungerar med fonder. Nu med en mer robust modell och strategi så kommer en ny referensportfölj att startas till årsskiftet på Shareville som kommer följa signalerna utan några avvikande byten. Det är ändå lite roligt hur mycket jag läst om att man absolut inte ska avvika från sin modell och ändå gör man det, man lär sig av sina misstag och nu vet jag att modellen är där för att följa.

Jag kommer fortsatt spara i fonder i premie och tjänstepensionen efter denna modell. Däremot kommer jag att gå över och följa de signaler som generella index ger, så att det inte blir utrymme för att tyda signalerna. Det är en sak jag märkt senaste året då många svenska och globala index har utvecklat sig olika. Det innebär alltså att OMXS30 inkl utdelningar eller SIX30 Return index och MSCI World Total Return kommer att följas.

Detta innebär också att de index som följs i mitt Google docs är SIX30 Return index och MSCI World Total Return. Kvar är Spiltan räntefond som jämförelse mot räntor. Denna månad innebär det att Sverige/Global är investerad i en globalfond och att USA/World ex-US är investerad i USA, se dokumentet här.

Här är den nya referensportföljen på Shareville.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.