Mål och planer för 2016

Förra året var ett intensivt år här på bloggen. Det har varit mycket som lästs, skrivits och funderats på. Nu är det dags att blicka vidare på vad 2016 har att bjuda på och jag tänkte dela om lite tankar om egna mål inför 2016 och mål och planer för denna blogg.

Det stora under år 2015 var att sjösätta de nya kvantitativa strategierna som en stor del av mitt sparande ligger i. Det innebär att nu under kommande år mest förvalta dessa strategier och se till att de rullar på smidigt. Målet för året blir därför att fortsätta dela med mig och undervisa om dessa strategier, varför de fungerar och göra studier på nya kandidater att komplettera med. Detta kommer att göras via denna blogg, där jag regelbundet skriver om dessa strategier. Året börjar också med att åka och föreläsa för Unga Aktiespararna i Södertälje om dessa strategier och vi får se om det kanske blir något mer på den fronten. Själv älskar jag att undervisa och dela med mig, så det kommer bli ett av målen för mitt bloggande under året.

I och med att mitt modellstyrda investerande är utformat och någorlunda klart så kan jag fokusera mer på mitt aktiva investerande och en helhetsbild för investerandet. Jag läste nyligen boken ”A Wealth Of Common Sense” av Ben Carlson där författaren föreslår att man ska skriva en Investment Policy Statement (IPS). Detta gav mig en idé att dokumentera mitt investerande bättre och göra det mer strukturerat. Det innebär att jag kommer skriva en IPS för hela portföljen där mål, syfte och plan för investerandet står nerskrivet. Då min portfölj är ganska komplex som innehåller både kvantitativa portföljer, marknadstajmande portföljer, aktivt sparande, räntesparande etc så är det bra att ha allt samlat på ett och samma ställe. På så sätt får man allt samlat och kan efterhand revidera om man vill ändra på något. Det gör det också svårare att avvika från sin utsatta plan, något jag märkt lätt kan hända.

Utöver det så har jag tänkt att jag ska skriva en investeringstes för mina aktiva investeringar. Det innebär att jag på förhand skriver ner varför jag anser att det är rimligt att investera i något, för att senare om jag ändrar min ståndpunkt kunna gå tillbaka och se på. I dagsläget gäller det att skriva en sådan för både guld och råvaror, men också för mina aktiva aktieinnehav. För aktieinnehaven inkluderar denna tes också min checklista för aktier och svarar på de största frågorna gällande investeringen. Detta kommer jag också dela med mig av här på bloggen, då det blir som en sammanfattande analys av de investeringar jag gör.

I övrigt så hoppas jag också kunna spara ordentligt, läsa på mer och utveckla mig själv som investerare. Jag tänkte sammanfatta mina mål för 2016 här i en lista med lite andra ”dos and don’ts” för året:

  • Skriv en Investment Policy Statement
  • Skriv och utveckla investeringsteser för aktiva investeringar
  • Läs mer böcker och surfa mindre
  • Koncentrera mer på individuella företag, mindre på makro och omvärld
  • Undvik att tradea och tajma marknader aktivt

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *