Sammanfattning av året 2015

Det har varit ett riktigt händelserikt år i år på bloggen, i och med flytten till TradeVenue, lanseringen av min nya hemsida Enklainvesteringar.se och i övrigt ett händelserikt år på börsen. Året har också varit det då jag på riktigt börjat investera efter kvantitativa modeller och aktivt i aktier. Det har också gått riktigt bra och både min aktiva förvaltning och de kvantitativa portföljerna har slagit index, men det viktigaste är att jag lärt mig otroligt mycket om investeringar och om mig själv som investerare.

Aktiv portfölj
I början av året så la jag om min aktiva strategi. Från att smått aktivt försökt trada/handla värdeaktier gick jag över till att vara långsiktig i alla aktiva innehav. Strategin har varit att köpa undervärderade företag i bra bolag som förhoppningsvis ger en bra avkastning. Det har resulterat i ett antal köp och sälj, med många lärdomar om vinnare och förlorare och en föränderlig omvärld. Även om jag gjorde många missar och dåligt tajmade köp och sälj så gav det hela en avkastning på 23,78 % mot 2,67 % för SIX30 Return Index. Men det viktiga är att jag fick lära mig en hel del om att aktivt handla med aktier, av innebörden av att vara långsiktig och om hur jag själv reagerade på omvärldens signaler.

Kvantitativa portföljer
I år startade jag också mina kvantitativa portföljer. Tanken var först att ha en portfölj utifrån principen med EV/EBIT och momentum, men jag stötte på praktiska problem och insåg ganska snart att ett flertal strategier kompletterar varandra bra. Nu består mina kvantitativa portföljer av dels rena värdestrategier, dels kombinationer av värde och momentum och dels en ren momentumstrategi. De alla kompletterar varandra bra och har visat på en spridning på runt 10 % i avkastning på bara några månader, vilket kan ses i detta google docs. Som helhet har de levererat en ordentlig avkastning i år på 23,82 % mot 2,67 % för SIX30 Return Index, en stor del nu i höstas. Det roliga är att både den aktiva och den kvantitativa portföljen presterade i stort sett likvärdigt under året.

Dual momentum-portfölj
I år har jag läst på en hel del om marknadstajmande strategier som jag skrivit om här på bloggen. Jag valde själv att sätta in ungefär en tredjedel av mitt sparande i en sådan strategi som investerar globalt efter Antonaccis Dual momentum-princip. Denna investerar helt enkelt i den marknad som gått bäst senaste året och byter till räntor om marknaden är ner på ett års sikt. Då vi har sett en sidledes gående marknad på den amerikanska börsen det senaste året och den nedgång vi såg under hösten så har det inneburit att dual momentum-portföljen inte gett så bra avkastning i år. Utöver det så gav det mig insikter om vilka finansiella produkter som är effektivt att använda och om så kallade ”slippage costs”, vilket kan ses i min portfölj på Shareville. Detta har varit årets besvikelse, men den kommer förhoppningsvis skydda nedsidan i framtiden.

Enklainvesteringar.se
Under året lanserade jag min sida om kvantitativa och modellstyrda investeringar. Denna ska på bästa sätt tillhandahålla enkel information om modellstyrda investeringar. Detta för att enkelt skilja åt mina mer allmänna funderingar på denna blogg till att mer sammanfatta allt på ett och samma ställe.

Börsen som helhet
Året som gått har som sagt bjudit på många lärdomar. Jag har insett hur det är att ha en allmän åsikt om börsen men hur annorlunda olika aktier kan gå. Dessutom hur svårt det är att agera på sin tes och att hålla en position samt hur lätt det är att dras med i börsens stämning. I somras och under hösten trodde jag på en fallande börs, vilket var rätt för storbolagen som gått ner sedan dess, men som inte varit rätt för småbolagen. När allt ser som svartast ut så brukar det dessutom vända upp med ett flertal procent. Det jag insett är att man som långsiktigt investerare ska passa på att köpa i dippen och koncentrera sig på det man är bra på. Dessutom så är det viktigt att se att olika aktier kan gå åt olika håll. I Sverige så har många värdeaktier gått upp med 20 % sedan 1:a september medan index är ner. I USA så har det motsatta hänt där S&P 500 gett i stort sett plus minus noll i avkastning sen i april men värdeaktier är ner -20 %. Momentumaktier har i Sverige gått upp med +50 % under senaste halvåret samtidigt som index har gett noll i avkastning. Börs och kvantitativa strategier kan agera mycket annorlunda vilket gör att det är svårt att dra slutsatser om den ena från den andra. Detta har lett mig att mer och mer frikoppla de båda från varandra, vilket jag tror lönar sig i längden.

Nu ska vi se vad 2016 bjuder på. Jag har funderat en del på mål och idéer inför 2016 som jag kommer dela med mig om här på bloggen efter nyår. Gott nytt år och god fortsättning!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *