Januarirean fortsätter!

Det är riktigt intressant trots allt med aktiemarknadspsykologi. Med fallande kurser så blir ju egentligen aktier billigare och med ökande kurser så blir de dyrare, ändå så agerar vi tvärtom och köper när det blir dyrare och säljer när det blir billigare. Är man en långsiktig investerare bör man snarare välkomna billigare kurser då man i stort sett kan få samma företag till ett billigare pris. Svenska storbolagen är nu -20 % från vårens toppnivåer, vilket innebär en ”rea” på 20 %.

Däremot är kruxet med en aktierea är att det tenderar att fortsätta. Likt när man går på mellandagsrean så vet man att mycket av det som säljs ut kan komma på januarirean för halva priset istället för 20 % rabatt. Problemet är att om man köpt vid 20 % rabatt så innebär halva priset en ytterligare prisnedgång på -37,5 %. Så man har ju risken att vara för tidigt på bollen.

Utvecklingen nu ser ganska lik ut toppen 2007. Då toppade börsen på vår/sommar för att sedan gå ner ca -15 % till årsskiftet, likt förra året. Från 1:a januari 2008 till mitten av mars fortsatte börsen ner med -20 % för att sedan vända upp till sommaren. Därefter gick det utför och året slutade på -39 %. Liksom då så var 2007 ett stillastående börsår för den amerikanska börsen, för att sedan gå ner lika mycket under 2008. Nu får vi se hur denna björnmarknad tar sitt uttryck och om det fortsätter ner till dessa nivåer. Det man kan glädja sig åt är att om det blir liknande utveckling som då så kan det innebära en nedgång på 1 år till för att sedan vända upp igen. I snitt så har björnmarknader pågått runt 1-2 år sedan 50-talet.

Intressant nog så fortsatte momentumaktier att gå upp till slutet av 2007 för att sedan störta ner under 2008. Det är likt utvecklingen för 2015 då momentumaktier gick upp med runt 40 % och har nu bara på några dagar gått ner med -10 %, se här. Dessa och småbolagen börjar nu känna av nedgångarna och har nu i början av året tagit stryk.

Det är inte enbart här i Sverige som vi är i en björnmarknad. Meb Faber skrev nyligen att runt hälften av världens marknader är i en björnmarknad, varav en tredjedel har redan gått ner med -40 %. Det kan man inte minst märka på hans egen ETF GVAL som är ner med -36 % sedan toppen i juni 2014. Den är investerad i de lägst värderade aktiemarknaderna sett till Shiller P/E och är i dagsläget investerad i Spanien, Italien, Ryssland, Grekland, Österrike, Irland, Portugal, Polen, Brasilien, Tjeckien och Ungern. Shiller själv använder detta mått för att investera globalt sett.

Också värdeaktier har börjat bli lågt värdesatta. Som tidigare sagt så är ETF:en QVAL (EV/EBIT + kvalitetsscreenade aktier) nu ner -20 % sen april, historiskt sett har denna strategi varit ner max -40 % och i snitt har värdeaktier som dessa gått ner -30 % under loppet av ett år. QVAL värderas till P/E 11 i dagsläget och består av ett antal lågt värderade företag, flera som jag kollat lite närmare på. IVAL värderas lite högre till P/E men lägre till P/B och ligger till hälften i Japan och resten av världen. Båda dessa kan fortsätta ner med en global björnmarknad, men de är redan ner en bit från toppnivåer.

Mest stryk har råvarurelaterade aktier tagit. Mining och metallbolagen i ETF:en XME är ner med -80 % sedan toppen 2011. Guldbolagen (GDX) är ner med nästan lika mycket under samma period. Oljerelaterade aktier (VDE) är ner -45 % sedan toppen i juni 2014. Alla dessa är fortsatt pressade av fallande råvarupriser som inte varit så låga som nu sedan 90-talet. Bolagen i dessa ETF:er gör tillsammans förluster, men värderas i övrigt lågt till sitt egna kapital. Ytterligare fall kan komma, men fyraåriga björnmarknader är sällsynta och oljepriser på dessa nivåer börjar leda till konsolidering i branschen.

Pendeln verkar ticka över. Senaste åren har det varit bra att följa momentum, både i aktier och i marknader. Nu verkar det snarare som att det blir dags att leta värde. Historiskt sett så har momentum varit bra att följa i den senare delen av en tjurmarknad och värde under en björnmarknad och i början av en ny tjurmarknad. Det börjar öppna upp sig för allt mer värde där ute, så att gå över till en värdekoncentrerad strategi känns rätt strategiskt i dagsläget. På min inköpslista finns nu ETF:erna GVAL, QVAL och IVAL samt råvaruaktier i form av ETF:erna GDX, XME och VDE. Men björnmarknaden vi ser kan mycket väl fortsätta ett tag till, så månadsvisa inköp gör att risken sprids under det kommande året.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.