Avvaktar med momentum-portföljen

Jag hart valt att avvakta med momentumportföljen trots allt. Det blev en del funderingar över jul och nyår om det skulle vara vettigt att ha med en sådan portfölj och jag kände att jag behövde hoppa på tåget efter att ha missat en uppgång på runt 40-50 % sen i somras. Däremot så var anledningen till att jag inte behöll min momentumportfölj då liknande som den blir nu. Aktierna i denna portfölj är bland de högst värderade på Stockholmsbörsen och tenderar att gå riktigt dåligt historiskt sett, sett till värderingen (men ej till momentum). Det är nästan aktier som jag hellre vill gå kort. Att köpa dessa aktier nu kändes lite som Isaac Newton när han köpte in sig i igen South Sea-bubblan, se nedan. Det börjar med att han investerade i början, sedan går han ur då han tycker att värderingen är helt löjlig, sedan går han in igen då aktien bara går upp. Efter kraschen så säljer han av efter att ha förlorat en stor del av sin förmögenhet.

På samma sätt så känns det lite med att hoppa på momentum-aktierna i dagsläget. Jag identifierade under mitten av förra året att momentumeffekten varit riktigt stark. Jag köpte aktier i juli och behöll till september, tills jag tyckte att vi nu började gå in i en björnmarknad och aktierna i portföljen hade löjliga värderingar. Därefter så snarare fortsatte de gå upp, vilket gjorde att jag kände suget över att hoppa på igen. Istället för att rygga tillbaka för värderingarna så vill man hoppa med på tåget. Oftast är det detta som driver värderingarna i en momentum-portfölj, men det gör också att den maximala nedgången är -70 %, oftast efter börstoppar som den vi verkar befinna oss i.

Ytterligare en av anledningarna till att jag faktiskt tänkte starta min momentumportfölj igen var att följa Keynes citat ”Markets can stay irrational longer than you can stay solvent”. Min tes var att momentumaktier kan tendera att fortsätta att rulla vidare. Men kollar vi på den senaste månadens utveckling och årets första börsdag så ser det ut som sentimentet har skiftat från momentumaktier. Det känns som att om man investerar i en momentumportfölj nu så är det på en topp för en sådan, något som framöver kan vara riktigt förödande. Dessutom så är det oftast efter att en faktor har fungerat riktigt bra som man ska vara lite mer försiktig att investera, vilket då gäller momentum som har presterat otroligt bra de senaste två åren.

Utöver detta så är jag osäker hur jag ska forma en långsiktig momentumportfölj. I min korrespondens med de på Alpha Architect var de liksom andra skeptiska till om simpel momentum verkligen fungerar i längden, det som jag implementerade i den nuvarande portföljen. De förespråkar att det är snarare kvalitetsmomentum som driver en momentumeffekt, vilket de implementerar i sina ETF:er.

Till slut så är de flesta bolag i momentumportföljen aktier jag aldrig skulle ta i annars. P/E och P/S är rekordhöga och det är verkligen förhoppningsbolag som jag inte skulle vilja investera i. Det spelar stor roll om man tror på sina investeringar eller ej och det är extra svårt att ha dyra investeringar. Billiga investeringar blir alltid billiga, så som en kvantitativ värdeportfölj, vilket kan göra att man kan motivera sig själv att köpa även om börsen är ner. Men dyra företag är fortsatt dyra även om de gått ner med tiotals procent.

Istället kommer jag nu framöver fortsatt ”pappershandla” portföljen och följa dess utveckling via ett excelark som går att se här. Pengarna jag hade i denna portfölj är nu investerade i min Magic formula-portfölj efter fördelningen som gjordes förra månaden. Nu får vi se om momentumeffekten är fortsatt stark i år och om det är rätt val att avvakta med att starta en sådan portfölj. Värt att notera är att fortfarande så använder hälften av mina kvantitativa värdeportföljer momentum, vilket gör att en del av sparandet fortfarande är exponerad mot denna faktor men i billiga företag.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *