Pessimistisk slut på börsåret?

Förra veckan så höjde FED räntan och det som såg ut att bli ett julenisserally slutade åt andra hållet. I och med denna vändning ska det bli intressant att se vad som kommer att hända framöver. Själv har jag fram och tillbaka sedan i början av sommaren varit inne på att vi kanske är i en slags bear market trots allt, trots att det känns som man efter varje dipp blivit motbevisad med aktieportföljer som nått ATH. Det som har varit intressant i år är att en riktigt stor skillnad har skett i utvecklingen mellan småbolag och stora bolag. Storbolagsindex OMXS30 är ner nu -18 % sedan toppen den 27:e april, vilket kan klassas som en mindre bear market. Samtidigt är MSCI Sweden Small cap upp med 3,6 %, vilket gör att skillnaden i avkastning är runt 20 % bara sedan i april.

Något som slagit mig är likheten i mönstren med de två senaste börstopparna, de år 2000 och 2007. Under båda dessa år så drar Stockholmsindex ifrån S&P 500 och toppar runt ett halvår innan den amerikanska börsen. Se nedan hur det såg ut år 2007. Det toppar lagom till vår/sommar för att sedan vända ner under höst och vinter. Notera väl att den amerikanska börsen var ungefär plus minus noll för året vid årsskiftet 2007 efter att inte riktig tagit en riktning ett tag, för att sedan braka ner under början av 2008. Den svenska börsen å andra sidan hade redan gått ner markant under hela halvåret och fortsatte rakt ner i början av nya året.

Kollar vi på utvecklingen för de senaste åren är den ganska lik. En svensk börs som dragit ifrån den amerikanska, för att sedan vända ner och gå före den amerikanska neråt. Samtidigt har den amerikanska svårt att välja riktning och nu i årsskiftet så verkar de både gå ner.

Så kommer vi in i en bear market nu? Kommer nu centralbankspolitiken vara istället för IT-bubblan och finansbubblan? I så fall så kan en räntehöjning från FED varit en utlösande faktor som avslutat beroendet av amerikanska kvantitativa lättnader och utlöst kursras. Det är alltid svårt att säga och vi får endast veta detta i efterhand. Än så länge har vi inte sett några större kursras på den amerikanska börsen.

Andra pessimistiska signaler på marknaden är råvarumarknaden i fritt fall. Priset på råvaror är tillbaka på nivåer från 90-talet, vilket tyder på att det inte är sån hög efterfrågan på råvaror vilket kan rimma dåligt i en växande världsekonomi. Vi får se vart fortsatt fallande råvarupriser tar oss.

En annan signal är high-yield marknadens fall, som till stor del beror på att allt fler högt belånade råvaruföretag har blivit tvungna att göra default. Spreden har stuckit iväg i skyarna och det finns en allmän oro i high-yield marknaden, något som Jesse Felder skrivit om och redovisat grafen nedan:

Ytterligare en signal är skillnaden i prestation mellan värdeaktier, likaviktade index och S&P 500. I grafen nedan så visas två passiva ETF:er i dels värdeaktier och dels likaviktat index mot S&P 500. Dessa är nu ner med -8 % sedan i maj, medan S&P 500 endast är ner med -4 %. I USA nämns det ofta att vändningen i höst är främst på grund av momentumaktier och aktier så som Amazon med enormt höga P/E-tal.

Utöver det så befinner vi oss i ett klimat där huspriserna toppar nästan varje månad, nya aktieintroduktioner värderas upp med flera hundra procent och en allmän dyr börs. Ännu är det få bolag som har vettiga P/E-tal om man jämför med snittet de senaste 5 åren och det är svårt att hitta vettiga värdecase (även om det finns några). Frågan om man ska se haussen i småbolag som ett tecken på en överhettad börs eller en vettig framtidstro? När pengarna flyr från stora stabila företag så känns det som att småbolagen inte är helt riskfria de med.

Nu får vi se hur året avslutas och hur nästa år kommer att bli. Det kan både gå över till en riktigt bear market, men det kan också på grund av centralbanksinterventioner ligga runt denna nivå och inte utvecklas någonstans. Tillväxtmarknaderna drabbades av ett sådant stillestånd de senaste åren. Detta kan bli en prövning för modeller så som dual momentum som kan gå över i räntor när som helst vid dessa nivåer, om utfallet blir en sidledes gående marknad så kommer det tära på avkastningen. Själv tycker jag det är en risk värd att ta för att skydda sitt kapital.

Vad tror ni om börsen framöver? Kommer 2016 att bli ett rött år?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *