Guld, olja och tillväxtmarknader

Guld, olja och tillväxtmarknader, vad har detta gemensamt? Jo, de har gått otroligt dåligt de senaste åren och varit ”contrarian” satsningar som har skrivits mycket om.

MSCI Emerging Markets index har gett en avkastning på -3 % per år de senaste 5 åren jämfört med 10 % per år för MSCI World (i dollar). Det ser inte så ljust ut i de flesta tillväxtmarknaderna idag, då Brasilien och Ryssland har lågkonjunktur och Kina verkar sakta in. I andra tillväxtländer så tuffar det på ganska bra, men inte alls i samma utsträckning som tidigare. Det visar också på den vanliga missuppfattningen att hög BNP-tillväxt ger hög avkastning på börsen. De utvecklade marknaderna har växt mycket långsammare än tillväxtmarknaderna men ändå gett högre avkastning. Jag trodde för 2 år sedan att trenden för tillväxtmarknaderna borde vända, men det visade sig vara klart felaktigt och en investering i MSCI global har gett bättre avkastning. Nu var jag inte länge i min position, så jag förlorade inte mycket på det. Detta visar att oftast så håller trenden håller i sig längre än man tror, så det ska bli intressant att se när det väl vänder.

Ett annat contrarian bet som jag gjorde var att köpa guld för några månader sen genom ETF:en SPDR Gold Shares GLD. Positionen är nu ner -6 %. Sedan toppen 2011 så är nu guld ned – 44 %. Jag har läst och hört om folk som tagit guldpositioner sedan år 2013, vilket visade sig vara alldeles för tidigt. Vi är i och för sig endast ner med – 10-20 % sedan dess, men jämfört med t.ex. S&P 500 som är upp 25 % så är det ganska stor skillnad. Det ska bli intressant att se om det är nu själva vändningen sker, men fortfarande så har den inte riktigt skett och det är tidigt att säga. Det kan mycket väl fortsätta ett år till innan marknaderna vänder. Själv har jag varit lite sugen att öka min position men kommer att vänta tills trenden har vänt, då det är svårt att veta vad det ”egentliga” värdet bör vara.

Samtidigt satsade jag på olja genom att köpa Tethys Oil. Det visade sig bra i det korta perspektivet då BRENT gick upp från 43 USD till 53. Sedan vände det ner igen och oljepriset är ner från ca 50 USD under augusti-oktober till 40 i dagsläget. På bara 1,5 år har oljepriset gått ner med -65 %. Min position i Tethys Oil är däremot positiv och har gått upp med runt 13 % sedan augusti. Återigen ska det bli intressant att se var botten kommer och det visade sig återigen för tidigt att utse botten i augusti-september.

Det är intressant hur alla dessa tillgångar fortsätter göra nya lows. Det visar på svårigheten i att göra ”contrarian” satsningar och tajma bottnar. Det visar också mycket på vikten av att följa marknaders momentum, då många gånger det som går ner fortsätter att gå ner och vice versa. Det kan också ta extremt lång tid innan priset vänder och det fortsätter upp. Guld genomgick samma nedgång som olja under 2012-2013 och har sedan dess fortsatt att gå ner i 2 år till. Det kan mycket väl vara så för olja framöver, trots att det mycket väl kan uppstå översålda situationer så som den i augusti.

Jag har nu en position i guld genom GLD på ca 4 % av min huvudportfölj, något jag avvaktar med att öka i det närmaste taget. Jag har också en del aktier i Tethys Oil, men en stor del av dessa är via de kvantitativa portföljerna och något som jag snarare ser som en aktieinvestering. Jag har börjat att ta en liten positon i ETF:en iShares S&P GSCI Commodity (GSG) som investerar i alla råvaror men där olja är uppemot 80 % av ETF:en. Detta för att få en bred exponering mot alla råvaror som nu tagit stryk då det känns som det börjar bli ett översålt läge plus som något att komplettera min GLD positon med. Totalt är målet att ha mellan 5-10 % av portföljen i råvaror och guld för att komplettera mitt aktie och ränteinnehav.

Angående tillväxtmarknader så har jag funderat på att ta en position, men ser inte riktigt en anledning i det jämfört med placera pengarna i kvantitativa strategier och dual momentum. Detsamma gällande de aktie-ETF:er som investerar i guld och råvaror, de har alldeles för hög korrelation med aktieindex för att ha det som ett komplement till aktier i övrigt. Samma där går jag hellre på kvantitativa strategier.

Hur ser ni på guld, olja och tillväxtmarknader? Något som är värt att satsa på?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *