Köp dippen

Igår valde jag att köpa i dippen i de affärer som jag tänkt göra i månadsslutet. Kunde inte hålla emot då OMXS30 nästan var ner med -10 % sedan månadens början och ett läge som kändes extremt översålt. Visst så ändrade sig humöret idag och börsen är upp 2,5 %.

De inköp jag gjorde var att öka i Bakkafrost och Doro samt köpa Alpha Architects nya ETF QMOM. Målet är att ha en portfölj med en fjärdedel i vardera QVAL, IVAL, QMOM och IMOM. Den senaste har inte kommit ut än, så än så länge är det bara de tre första i portföljen.

Något jag lärt mig under året är att det är vid sådana här tillfällen som gavs igår då man ska öka sina innehav om man har för avsikt att vara lång i aktier. Sist jag gjorde det var i slutet av september då det passade perfekt med månadsinköpen. I år har det dykt upp ett flertal sådana tillfällen i maj, juni, augusti, september samt nu i december. De första tillfällena agerade jag själv tyvärr tvärtom och drogs med av marknadshumöret och sålde av. Nu har jag lärt mig av mina misstag och ökar när det ser som svartast ut då jag har för avsikt att vara lång. Då jag har ganska mycket kassa ökar jag i mina planerade månadsinköp i kommande månadsslut, så att de görs under månaden istället för i slutet av månaden.

Nu får vi se åt vilket håll börsen går. Efter senaste fallet så verkar det lite som att vi är inne i en björnmarknad, med snabba kast neråt när det blir risk-off. Igår var OMXS30 index ner som mest -18 % från toppen den 27:e april medan det bredare OMXSPI var ner -13 %. Det verkar lite som vi är i en period med 2 steg ner, 1 steg upp-mönster. Men det kan lika gärna vända uppåt, drivet av en förbättrad världskonjunktur, billiga pengar etc.

Det viktiga inför den osäkerhet som råder är att ha en bra genomtänkt plan för sin portfölj. Själv är jag investerad något försiktigt med 65 % aktier, 30 % räntor och 5 % guld i min huvudportfölj. Går aktier ner framöver så har jag då en räntedel att ta av så att fördelningen behålls, utöver regelbundna insättningar. Utöver det så har jag en tredjedel av mitt sparande i en dual momentum-portfölj som byter till räntor om börsen bara faller lite till. På så sätt så är nedsidan begränsad men med bra uppsida. 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.