Min aktiva investeringsstrategi

Ni som läst en del här på bloggen vet att en stor del av mitt sparande ligger i mina regelstyrda modeller, där jag helt enkelt går efter modeller för att förvalta mina pengar. Detta för att jag tror att modeller över lag slår index. Utöver det så förvaltar jag en del av mitt sparande aktivt och försöker slå dessa modeller. Jag har insett att jag inte skrivit så mycket om detta och tänkte i detta inlägg skriva lite mer om hur jag investerar aktivt.

Under året har jag insett att tradea aktivt inte är någon större hit. Det är enormt krävande, både psykiskt och tidsmässigt och verkligen insett gång på gång att det inte finns några snabba pengar att tjäna på börsen. Visst så kan man lyckas med trading om man har både tid och tålamod, men att göra det på sidan om ett heltidsyrke är alldeles för krävande. Det har också visat att det är otroligt svårt att förutspå marknaderna och gissa på toppar och bottnar. Ett exempel var i måndags förra veckan då jag gjorde månadsinköpen eftersom det kändes som att det hade bottnat, men börsen vände strax ner igen. Ett annat exempel är hur man kan vara bombsäker på att det bara går ner i slutet av september, men börsen vände och gick upp med nästan 10 %. Därför koncentrerar jag mig på det som jag tror på och det som andra har visat sig vara bra på; aktiv värdeinvestering.

Aktiv värdeinvestering ser jag som mer än bara att köpa billiga aktier, utan mer som att köpa billiga tillgångar. Det handlar lite om att vara contrarian eller motvalls som det heter på svenska. Det handlar om att köpa det som känns vettigt och som kan skapa en vettig avkastning framöver. På så sätt kan man göra långsiktiga investeringar som man är nöjd med och kan sitta på oavsett vad. Ett exempel på det är att jag nu tar en position i både guld och råvaror, då jag tror att läge ges nu när de båda handlas på 6 års respektive 15 års lägsta. Ett annat exempel är att jag är lite försiktig till aktieinvesteringar, då det är svårt att hitta attraktiva aktier och då är det bättre att avvakta tills tillfälle ges.

Trots detta så gör jag inte så stora ändringar i portföljen och försöker gå all-in eller all-out. Mina satsningar på marknader är mer att ändra min fördelning i portföljen lite smått. För tillfället har jag 65 % aktier, 5 % guld+råvaror och 30 % räntor. Detta kan variera med mer eller mindre aktier beroende på hur marknaden ser ut. Till min hjälp använder jag mina modeller för momentum samt kollar hur det allmänna värderingsläget ser ut. I dagsläget känns det som att om vi går över till negativ momentum så är det dags att vara mer försiktig i inköpen av aktier och passa på att öka försiktigt vid dippar. Nu känner jag snarare för att öka i guld och råvaror än i aktier vid dagens värderingar, något vi framöver får se om det var rätt val.

När det kommer till individuella aktier så har jag en portfölj jag förvaltar aktivt med runt 15 aktier. Dessa väljs utifrån liknande principer som i mina modeller, men där prio är att hitta långsiktiga innehav som är bra värderade. För att få fram potentiella investeringar så använder jag dels screeners och databaser, men också deras egna redovisningar och kollar in analyser av andra. Något jag riktigt gillar är idéen över att ha en checklista, för att på så sätt få en bra och genomgående analys av ett företag. Tyvärr har jag inte riktigt använt en checklista på sista tiden, men det är något som jag tänkt göra framöver på både nya och gamla innehav. Under fliken ”Aktiv strategi” finns min checklista och jag kan verkligen rekommendera detta inlägg på Investors podcast om hur man kan implementera en egen checklista.

En av de viktigaste lärdomarna jag har fått med mig från året är att man ska investera, inte spekulera. Denna värdefulla lärdom läste jag om förra årsskiftet, men det var först under året som jag verkligen förstod tanken bakom det. Det är också en riktigt vettig tanke, något som jag tror många på aktiemarknaden skulle må bra av att gå efter. Man köper något för att hålla länge och för att det ska ge bra avkastning, inte för att en ”greater fool” köper den av en. Tyvärr verkar det alldeles för mycket så i dagens läge med småbolag och nyintroduktioner.

En av mina huvudprinciper i mitt aktiva investerande är att använda statistik för att kunna göra bättre beslut. Ett riktigt bra inlägg om detta är skrivit av Värdebyrån, där de diskuterar om intuition och statistik och hur de själva försöker kombinera statistik och intuition för att göra bra val i sina val av net-nets (företag värderade under sina omsättningstillgångar). Mycket handlar om att skapa bra ”base-rates”, där man alltså bygger upp sina val utifrån sannolikheter. Exempel på det är att jag helt undviker dyra aktier efter P/S-tal, då dessa visat sig prestera riktigt dåligt genom historien. Andra exempel är att jag letar efter främst billiga aktier, speciellt efter aktier med stabil intjäningsförmåga och bra historik, då jag vet att de presterat bra historiskt sett och är företag som jag skulle vara nöjd med i min portfölj.

Så det är en hel del som kommer in i den aktiva förvaltningen. Det är också därför denna är skoj och intressant att försöka att arbeta med. Att ständigt leta intressanta investeringar är både kul och utmanande. Att se sig som en investerare är också roligt och det känns som att gör något vettigt med sina pengar. Nu känns det som att vi kan komma att se ett riktigt intressant år och förhoppningsvis kommer lägen att komma som man kan utnyttja. Ser fram emot det.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *