Lanserar Enklainvesteringar.se

Idag lanserar jag en ny hemsida, Enklainvesteringar.se. Enkla investeringar är en sida som ska samla information och studier om hur man kan efter modeller investera i olika tillgångar och aktier. Den ska ha en mer vetenskaplig approach och visa på vad som fungerat på marknaden, återge studier och visa på alla de olika sorters modeller som kan styra ens portföljallokering och aktieköp. Då framgångsrika investeringar till stor del handlar om att hitta en strategi som man följer i vått och torrt och passar en själv så kommer sidan innehålla en mängd olika strategier och modeller. Följ också det nya Twitter-kontot för att få kontinuerliga uppdateringar.

Varför heter sidan Enkla investeringar?
Anledningen till namnet Enkla investeringar är dels på grund av att modellerna på sidan inte ska vara tidskrävande, principen ska vara enkel och de ska vara enkla att implementera. De som är ute efter att investera sina pengar på bra sätt har oftast ett heltidsarbete, andra intressen, barn och annat de prioriterar i livet än just att sitta och följa marknaden hela dagarna och vill bara hitta ett smidigt och enkelt sätt att investera på. Enkla investeringar ska ge bra information om vad för modeller som finns där ute som man kan investera efter utan att behöva lägga ner avsevärd tid.

Den andra anledningen är att modern beteendeforskning har levererat återkommande bevis på att enkla modeller oftast slår professionella utövare. Genom att ha en enkel modell att utgå från så kan man slå de flesta på de finansiella marknaderna, då man undviker att göra de fatala misstag utövare oftast gör på grund av marknaders volatilitet och kursrörelser. Oftast görs dessa beslut vid fel tillfällen, då vi människor oftast har en rädsla för förluster och en övertro till sin egen förmåga. Detta gäller framförallt de som inte är så insatta i marknaderna, vilka dras in när börsen är på toppnivåer och säljer av allt när börsen har kraschat. Genom att ha en enkel och genomtänkt modell som man följer i vått och torrt undviker man dessa fallgropar.

Vad kommer att finnas på Enkla investeringar?
Enkla investeringar är indelad i ”Portföljmodeller”, ”Aktiemodeller” och ”Studier”. Sidan Portföljmodeller kommer att ha information om övergripande portföljmodeller så som en traditionell 60/40-portfölj i 60 % aktier och 40 % räntepapper (standardportföljen i USA), Dual momentum och framöver också portföljer så som Permanenta portföljen och Ivy League portföljen. Varje sida har en kortfattad genomgång och länkar till mer information.

Sidan Aktiemodeller kommer innehålla diverse kvantitativa aktiemodeller, så som de jag skrivit om här på sidan. Det finns en mängd där ute, allt från Magic formula till Piotroski F-score och så vidare. Alla med sin speciella logik och potential till en bra avkastning i olika börsklimat. Just nu ligger Magic formula uppe och det finns ett antal flera på gång.

På sidan Studier så kommer jag lägga upp studier som jag gjort och publicerat här på min blogg, för att samla det som är mer matnyttigt och vettigt för investerare som snarare letar efter att veta mer om hur en viss strategi fungerar eller en kombination av strategier fungerar. Då sidan är tänkt att samla en mängd information om olika kvantitativa studier så är uppmuntrar jag gärna läsare att publicera gäststudier på sidan eller komma med idéer på nya studier.

Varför skapar jag Enkla investeringar?
Enkla investeringar skapas då det är svårt att hitta bra information om en mängd olika investeringsmodeller på svenska. Det finns mycket information på engelska, men oftast är de ganska vinklade och är modeller någon försöker sälja då de har en produkt kopplad till sig. Detsamma gäller här i Sverige då många bloggare och medier oftast skriver om vad de har kommit fram till är det bästa. Sidan är skapt lite efter vad jag själv velat ha när jag började leta efter hur jag ska investera; ett smörgåsbord av idéer och modeller där man själv kan välja och vraka. Då det alltid kommer nya och då det finns så många olika modeller där ute så kommer sidan vara ett löpande projekt. Självklart kommer det inte alla modeller som finns därute hamna på sidan, utan det kommer vara begränsat till de som har robust forskning bakom sig och kan vara realiserbara i praktiken.

En annan anledning till att jag skapat sidan är också för att mina läsare på denna blogg både är insatta aktieintresserade och sådana som endast är ute efter att hitta ett enkelt sätt att investera på. Denna sida är till för de som vill veta mer om dessa modeller så att de inte behöver leta bland de hundratals inlägg jag skrivit de senaste 1-2 åren om detta. Fortsatt kommer jag blogga på Trade Venue om mina dagliga observationer, aktieköp plus att jag kommer regelbundet att uppdatera om förbättringar på sidan Enklainvesteringar.se.

Jag hoppas att sidan kommer att bli uppskattad och jag tar gärna emot önskemål på modeller och studier som ni vill se på sidan. Jag hoppas att det kan bli en bra kunskapsbas för folk som vill bli bättre investerare. Så gå in på Enkla investeringar och kolla in de olika modellerna!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *