Ett år med aktiva portföljen

Nu i månadsskiftet var det ungefär ett år sedan jag skapade min aktiva portfölj. Nu efter ett år av aktivt sparande i aktier så har jag lärt mig otroligt mycket och hittat mer eller mindre min nisch. Vägen hit har varit krokig men det gick ganska snabbt för mig att hitta den huvudprincip jag går efter i min aktiva förvaltning; att köpa bra och billiga företag. Detta har fallit väl ut och jag kan se tillbaka på ett första år där jag slagit mitt jämförelseindex SIX30 Return Index med 22 %:

Min portfölj är nu på 1-års basis upp 31,69 % vs SIX30 Return index som är upp 9,47 %. En riktigt bra start på aktiva investerarkarriären. Däremot så kan man se i början av grafen att jag inte lyckades särskilt bra, utan det är först i början av februari det vände. Anledningen till detta är för att under de första månaderna så använde jag en kombinerad Magic Formula + swing-trade efter att ha läst på om bra investerares strategier så som Joel Greenblatt och också Kavastu här i Sverige. Som syns i grafen så fungerade det inte så bra, utan jag la om strategin i början av februari till min nuvarande som innebär att köpa bra och billiga bolag på sikt. Från omläggningen så ser grafen ännu bättre ut:

En jämn överavkastning och en portfölj som gått upp med 25,8 % vs index på 0,84 %, totalt 25 % bättre än index på 10 månader. 
Min nuvarande strategi är enkel men har hårda kriterier. Den går ut på att köpa bra och billiga företag. Oftast skippar jag göra någon större marknadsanalys och kolla långsiktiga trender, utan om jag ser ett billigt och bra företag med bra intjäningsförmåga så köper jag det. Helst ska det vara bolag med tillväxt, en stabil intjäningsförmåga och en stabil verksamhet. Jag är gärna motvalls och köper det som ingen vill ha. Exempel på det är att jag blev riktigt intresserad av att köpa Oriflame efter att alla ratade den aktien på Avanza Forum. Ett annat exempel är att jag köpte Michael Kors efter den blev ratad på Twitter. Oriflame är nu upp 20 % och Michael Kors 10 %, inte mycket men motsatt det alla sa, och jag tror potentialen framöver är fortsatt stor. På grund av mina hårda kriterier är det endast runt 10-20 potentiella bolag som platsar i portföljen av de 600 som finns på svenska marknadsplatser. 
Bolag som Doro, Dedicare, MQ och Bakkafrost är bra exempel på vad jag är ute efter. De värderades till ca P/E 10-15, med en stadig tillväxt och en stadig intjäningsförmåga. Doro gjorde också riktigt bra förvärv vilket gjorde den värd lite mer att betala för. Utöver det har det blivit några bet på billiga råvaruföretag så som Tethys Oil och Lucara Diamond.
Däremot så har inte allt gått så bra som det kunnat. Jag har fått lära mig av mina misstag, vilka främst har varit när jag sålt aktier. Aktier som jag hade i våras och sålde var bland annat Unibet, Mycronic och Byggmax. Dessa bolag har gått upp med 43 % i snitt senaste halvåret och anledningen till att jag just sålde dem var att de hade gått upp och kändes lite för dyra. Där missade jag att följa ett av standardråden som är ”behåll vinnare” ”sälj förlorare”. Tur nog tog jag mitt förnuft till fånga och sålde bolag som jag inte var bekväm med och trodde på, så som Viking Supply Ships. Däremot så såldes också Proffice på grund av detta, lite oturligt innan budet på dem. Framöver kommer jag inte avskräckas av att behålla företag som går upp mycket, utan istället fasa ut förlorare.
Ett annat misstag är att jag inte hållit tillräckligt med kassa, utan investerat allt i månadssluten. Det har uppstått en massa tillfällen där vissa aktier har erbjudit otroliga lägen och jag velat köpa, men där jag inte haft kassa. Exempel är Lucara nere på 9 kr i september (+60 % idag), Movado på 22 USD i november (+25 % idag) och Bakkafrost på 225 nok i november (+11 % idag). Därför så kommer jag sitta med mer kassa framöver så jag kan passa på vid sådana perfekta köplägen. 
Ett ytterligare misstag är att jag agerat på marknadssignaler, vilket många gånger lett till dåliga beslut där jag sålt av felaktiga innehav. Hade jag inte agerat på dessa signaler så hade avkastningen varit ännu högre. Det är otroligt svårt att tajma marknader och tron på en nedåtgående marknad bör inte komma i vägen för att köpa billiga aktier. En lärdom är att ignorera marknadssignaler i den aktiva förvaltningen. Trots det så har alltid mitt huvudfokus varit att köpa aktier som bör klara en krasch, vilket också kan löna sig åt andra hållet.
Det har varit bra första år och det har gett mycket nyttiga kunskaper. Nu går det över mer från den kunskapsinhämtande fasen till en erfarenhetsfas. Behåll vinnare och sälj förlorare är ett koncept att gå på. Också att hålla fast vid strategin och verkligen tro på inköpen, att köpa bra och billiga företag lönar sig i längden vilket många investerare har visat på. Även om jag inte skulle fått en bra avkastning detta år så skulle jag varit trygg med företagen i portföljen och det är det som gör att man fortsätter följa en strategi. Skulle min prestation vara som Buffetts i år med ca -10 % mot index så hade jag bara sett det som att mina företag inte gillas av marknaden just nu. Kollar jag på hans företag så är flera köpvärda tycker jag, jag skulle inte sälja dem lika lite som mina egna. Funderar faktiskt på att köpa hans Berkshire Hathaway på grund av detta då den börjar bli lågt värderad igen. Så nu får vi se vad 2016 kommer att bjuda på. Jag är mycket exalterad på hur portföljen presterar oavsett om vi ser en tjur eller björnmarknad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *