Ny momentumportfölj

I somras hade jag en momentumportfölj som jag sedan avslutade i september trots en bra utveckling. Inser nu att det bör jag inte ha gjort, för en sådan portfölj skulle fortsatt att ge runt 30-40 % avkastning de senaste 2 månaderna. Uppskattningsvis så har en koncentrerad momentumportfölj gett närmare 100 % avkastning i år, vilket är ganska otroligt. Problemet var bara min oro för att aktierna skulle falla och att aktier som Fingerprint med en 1000 %-ig uppgång behöver falla med -90 % innan den kommer ur listan. Därför har jag tänkt implementera en ny och bättre momentumportfölj.

Momentumportföljen baserar sig på den enkla regeln att investera i de aktier som gått upp mest på Stockholmsbörsen (small – large cap) under senaste året. Den är ganska koncentrerad och innehåller endast 10 aktier. För att undvika större nedgångar i ensklida aktier, t.ex. att aktie nr 1 har gått upp med 1000 % och aktie nummer 10 har gått upp med 100 %, vilket innebär att aktie nr 1 måste gå ner med -90 % för att åka ur listan, så används en stop-loss. Quant-investingbloggen gör en bra genomgång av olika stop-loss system applicerade på bland annat momentum aktier. Det visar sig dessutom att momentumpremien kan öka markant med denna och en kort/lång portföljs avkastning ökar från 1 % per månad till 1,7 % per månad. Dels skriver han om en 20 % trailing stop-loss och som rekommenderas att implementeras månadsvis. På så sätt så kan man kolla varje månad när man gör omallokeringen om någon aktie gått ner med -20 % från sin topp det senaste året och sälja den. En bra anledning till att endast kolla stop-lossen en gång per månad är på grund av vilda svängningar i kursen, som i Fingerprint de senaste månaderna då man skulle åkt ur aktien flera gånger. Kollar man däremot in studierna som citeras i artikeln så är en dessa testade på momentum-aktier, vilket skulle vara mer lämpligt att gå på. Där så fås en bättre effekt vid en tightare stop-loss, men jag har inte hunnit gå igenom hela då den är ganska lång så har inte fullt bestämt mig för vilken stop-loss jag kommer att använda.

Reglerna blir i så fall följande:

  • Screena de aktier på Stockholmsbörsen som gett högst avkastning senaste året varje månad.
  • Investera i topp 10 aktier.
  • Sätt stop-loss för aktierna.
Denna månad blir det följande aktier:
Nu får vi se hur det går. En annan farhåga är att den frekventa ombalanseringen kommer att kosta en del, men det är bara att testa i något år och se hur det utvecklar sig. Som tidigare skrev jag också att det är både intressant att se hur en momentumportfölj beter sig i uppgång och nedgång, ännu intressantare nu med en stop-loss. I studien med stop-loss på momentumaktier så gav det en positiv avkastning under lågkonjunkturer förvånande nog. Det är också bra timing att starta en momentumportfölj nu i december, då momentumeffekten brukar vara stark i kvartalsslut, se denna artikel av Alpha Architect.

Saker att fundera på framöver är om det är lönt att ombalansera varje månad och vilken slags stop-loss som ska appliceras. Alpha Architect lanserade sin momentum-ETF idag och kommer balansera om den var tredje månad. Uppdatering kommer framöver.

P.S. En fallande marknad får en göra konstiga saker. T.ex. som att kolla på kursgrafen nedan och tycka att denna portfölj är inte värd att behålla eftersom snart kommer innehavet i denna falla. Visade sig att det motsatta hände och den skulle gått upp med ca 30 % tills idag. DS.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *