Återigen lite action på börsen

Idag så var storbolagsindexet OMXS30 ner med -2,64 % och det breda indexet OMXSPI ner med -2,34 %. Det innebär att OMXS30 nu är ner på året och på ett års sikt, men upp inräknat utdelningar. Detsamma gäller för S&P 500 som är strax ner på ett års sikt, men upp inklusive utdelningar. På en veckas sikt är OMXS30 ner med -5 % och vi har återigen fått lite action på börsen.

Något jag observerat är att senaste dagarnas rörelser knappt påverkat mina portföljer som främst innehåller småbolag (small och mid cap), utan att det är främst OMXS30 som påverkas. Detta kan innebära att det är stora aktörer som nu agerat på Draghis besked och en trolig räntehöjning i USA. Det är också något som verkar ha skett de senaste månaderna, då utvecklingen för storbolagen skiljer sig markant den för småbolagen. MSCI Sweden som främst innehåller storbolag är upp +5,6 % i år, medan MSCI Sweden Small Cap är upp + 32,7 %. Det är en markant skillnad, något som också reflekteras i många småsparare och bloggare vars portföljer har nått ATH regelbundet. Frågan är vad detta kan bero på och om det ska ses som ett varningstecken?

Om det nu är på grund av att de stora placerarna undviker börs som driver kursen för stora bolag och småsparare shoppar loss på småbolag låter lite illavarslande. Nya aktörer på börsen övertecknas och bolag som Fingerprint fortsätter bara upp. Lyssnade på Simon Blecher på Di:s Börssnack och han kom med kloka kommentarer som vanligt, där han bland annat var skeptiskt till småbolagsrallyt. De nämnde också den ständiga ramsan om att det är centralbankerna som sätter taktpinnen på börsen och nu med en mindre duvaktig politik så kan det innebära ytterligare nedgångar.

Det är alltid upp och ner på börsen. Det kändes som att stämningen vände och blev lite för bra från september tills nu. Mina egna portföljer som främst är investerade i småbolagsaktier har presterat riktigt bra och har nästan gått 27 % bättre än SIX30 Return index sedan starten av dem den 2:a februari. Det känns lite för bra och det är lätt att ryckas med. Det finns fortfarande faktorer som talar för fortsatt uppgång, men som alltid så är inte alla orosmoln borta och det är nu på höga värderingar och i högkonjunktur som det är viktigt att se sig om hur man skulle ta en krasch. Senaste 20 åren har vi haft två krascher på 50-60 % och speciellt på dagens nivåer är det viktigt att säkra sig för en sådan krasch. Men det talar inte emot att det kan mycket väl fortsätta upp 30 % till, drivet av minusränta och obligationsköp.

Det känns det lite oroande för den divergens som uppstått mellan storbolag och småbolag. På 3 år är MSCI Sweden Small Cap upp 75 procentenheter mer än MSCI Sweden. Senast det hände var under 2004-2006, där sen Small cap gick 15 procentenheter sämre nästföljande 3 år. Notera däremot att det behöver inte vara en signal för en krasch, det dröjde ett år innan hela börsen vände från att småbolag slutade utklassa stora bolag.

Nu får vi se hur utvecklingen sker framåt årsskiftet. Det ska bli spännande och se om det vänder om till en vinterhausse eller om björnen kryper fram igen. Själv sitter jag på sidan och ser på. Kommer det bra lägen så kommer jag att slå till och göra de inköp jag tänkt göra vid månadsskiftet.

Hur kommer ni agera? Vad tror ni om småbolagsrallyt, kommer den att komma av sig nu?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *