Månadsrapport oktober 2015

Oktober månad är nu slut och det är dags att summera månadens utveckling. Index har gått otroligt bra och det har gett en extra skjuts till mina portföljer. Utöver det har jag kunnat haft ett stort månadssparande då semesterersättningen nu kom och jag har haft en inneboende kompis i min lägenhet (pga bostadssituationen i Uppsala).

Speciellt bra har det gått för mina kvantitativa portföljer som redan är 5,5 % över index sedan min stora omallokering i månadsskiftet augusti/september. Sedan starten den 1:a februari har de kvantitativa portföljerna gått + 13,56 % bättre än index. De finns i mer detalj här.

En del inköp har gjorts i min aktiva portfölj och den har nu gått + 16,2 % bättre än index sedan starten den 1:a februari. Under oktober gick den upp 9 %, trots att jag gjorde misstaget att ligga kort börsen under en vecka (hade varit upp 10,5 % annars). Reaktionerna av rapporterna har varit positiva överlag, medan vissa har varit besvikelser. Utvecklingen visas i grafen nedan (av ngn anledning smög sig ett dipp in i grafen). Alla innehav kan ses under fliken ”Innehav”.

Besvikelsen denna månad har varit dual momentum-portföljen vilken legat felplacerad inför denna månad och missat en uppgång på 8 % i S&P 500. Nu gav den signal på köp och ligger återigen investerad i aktier. Nu får vi se om börserna repar sig eller om det var bara en falsk signal. Allmänt så känns det som att stämningen har gått över från att vara negativ till mer positiv, så det ska bli intressant att se.

Utöver portföljerna ovan så har jag startat två småportföljer under månaden som är tänkta att ha lite på sidan av. Ena är min tradingportfölj där jag tänkt göra några swing-trades. Den andra är min ETF-portfölj där jag tänkt köpa in smarta ETF-er som QVAL och IVAL. Utöver det så har jag en position i guld som nu är upp ca 1 % efter köp.

Totala innehavet är fördelat som sådant i mina portföljer:

Vid förra månadsskiftet så flyttade jag över Dual momentum-portföljen till DeGiro, vilket gjort att jag lättare kan separera mina innehav. Därför har jag framöver tänkt att helt separera min dual momentum-portfölj och endast månadsspara i denna och kolla signalerna kontinuerligt, för att lägga fokus på de andra portföljerna hos Avanza. Tanken bakom dessa är att ligga lång i aktier och ha likt en 70/30-fördelning mellan aktier och räntor. Den nuvarande fördelningen är följande:

Det har varit en riktigt intressant månad där sentimentet verkar ha slagit om en del. Det finns ganska mycket björnvibbar där ute, men också en del bull. Återigen visar denna månad på anledningen till att sprida sina besparingar på olika strategier, då mina aktiestrategier gett en klart bättre avkastning än index, medan index-sparandet har gett en klart lägre avkastning. Nu får vi se vad kommande månad bjuder på.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *