Månadens inköp: Movado, Michael Kors, Lear, QVAL och IVAL

Månadens inköp blev aktierna Movado, Michael Kors, Lear Corp och ETF:erna QVAL och IVAL. Jag valde att göra små inköp i alla dessa poster för att långsiktigt köpa snitta in mig i innehaven. Nedan kommer lite mer detaljer av varje inköp.

QVAL och IVAL
QVAL och IVAL är Alpha Architects ETF:er där de likt mina kvantitativa strategier investerar enligt en kvantitativ metod i värdeaktier. De screenar efter EV/EBIT och sedan efter ett antal kvalitetskriterier så som moat och liknande. QVAL investerar på det sättet i USA och IVAL gör på det sättet i resten av världen. Då jag investerar kvantitativt i Sverige blir detta ett bra sätt att få en internationell exponering plus att någon gör det åt en. Dessa kommer sedan kompletteras med QMOM och IMOM som investerar i momentum-aktier och lanseras i december. Tanken är att ha en fjärdedel i varje.

Michael Kors
Jag valde att ta en liten post i Michael Kors då det är ett riktigt lågt värderat tillväxtbolag. Michael Kors tillverkar lyxväskor och har växt otroligt mycket de senaste 10 åren. Företaget värderas till P/E 9 från att ha värderats till P/E 30 på grund av farhågor om att tillväxten kommer att bromsa in. Fortsatt så levererar Kors höga marginaler och en return on equity på över 40 %. Dessutom betalar man under 10 gånger kassaflödet och detta även om man tror att bolaget kommer växa framöver. Värderingen i dagens börs är därför otroligt låg och jag tror snarare på att överdriven pessimism har slagit in. Därför blir detta en liten chansning på att pessimismen blivit för stor och man kan få ett bra företag för ett lågt pris. Jag har frågat folk om deras intryck av Michael Kors och deras produkter är fortsatt populära, så där verkar inte det skett en stor ändring. Jag frågade också på Twitter om olika personers åsikter och de var mycket mixade, vissa tyckte Kors var världens kap och andra trodde inte alls på dem. Själv valde jag göra min egen analys och tyckte det var värt en chansning då jag verkligen gillar bolag med en lagom tillväxt runt P/E 10. Här är också två bra Seekingalpha-artiklar om caset:

http://seekingalpha.com/article/3576766-does-the-hated-michael-kors-present-an-opportunity-at-current-prices
http://seekingalpha.com/article/3543336-michael-kors-good-business-at-a-cheap-price

Movado
Ett annat bolag som jag fastnade för var Movado. Återigen ett lyxföretag och detta säljer klockor. Deras utbud är dels märket Movado men också tillverkare och distributörer av Ferrari, Hilfiger, Lacoste etc. Själv tror jag på att med en växande och rikare medelklass så är segmentet som de kallar mid-luxury med klockor i spannet 1000 – 5000 kr är något som fortsatt kommer sälja. Utöver det så har de deras riktiga lyxklockor i klassen kring 100 000 kr. Många klocktillverkare har gått dåligt i och med Apple Watch intåg, men fler börjar nu anta att oron var för stor. Utöver det så börjar också klocktillverkarna själva tillverka smart watches och att hotet från smart watches inte är så stort. T.ex. så en kompis hyllade igår sin vanliga klocka som han inte behövde ladda dagligen efter nu använt en smart-klocka i ett år.

Tidigare har jag kollat på klocktillverkarna Swatch, ett riktigt intressant case men som blir för dyrt att köpa då de är listade i Schweiz. Movado är på samma sätt ett stabilt växande företag som nu värderats ned från P/E 20 till P/E 12 på grund av hotet av de nya smarta klockorna. Själv fann jag caset via Tobias Carlisle som identifierade det via sin screener. Efter att ha kollat upp det lite mer så var det lätt att identifiera det som ett riktigt billigt och bra bolag. Själv läste jag denna Seekingalpha-artikel (som tyvärr är pro) som var riktigt bra. De poängterar att Movado har ett starkt varumärke, sitter på ordentligt med cash och ska köpa tillbaka ordentligt med aktier. Så man får mycket för pengarna i en annars högt värderad börs.

http://seekingalpha.com/article/3544596-movado-group-luxury-on-sale

Lear Corporation
Det som kännetecknar mina inköp denna månad är att det är lågt värderade bolag (runt P/E 10) med en okej tillväxttakt (runt 10 %). Det är också i övrigt något som kännetecknar de flesta bolag jag har i min portfölj. Lear Corporation är också just ett sådant bolag. De är en underleverantör till bilindustrin inom ett stort antal segment, likt Autoliv här i Sverige. Däremot så är de värderade till P/E 13 mot Autolivs P/E 24, trots en liknande tillväxttakt. De har haft en riktigt hög tillväxttakt sedan 2009 då de likt resten av bilindustrin åkte på en smäll. Nu är det ett case med fortsatt hög tillväxttakt och med momentum i aktiekursen. Farorna i företaget ligger i att konjunkturen nu saktar in, men det verkar vara ett tag kvar vilket kan göra att det är en fortsatt bra investering på medellång sikt. Här är två bra analyser av bolaget:

http://seekingalpha.com/article/3501076-lear-corp-opportunity-to-own-a-growing-auto-components-business-at-discount-to-peers
http://seekingalpha.com/article/3371545-lear-a-great-buying-opportunity-in-a-growth-stock

Månadens inköp blev som vanligt i bra och billiga företag, en strategi jag har tagit efter superinvesteraren Joel Greenblatt som lyckades skapa 40 %-ig avkastning under 20 år. Detta har gått bra än så länge och nu efter att min aktiva portfölj varit aktiv i 9 månader så har den gått 16,2 % bättre än Avanza Zero. Nu är det lite väl kort tid att utvärdera på, men jag är fullt bekväm med att ha de innehav jag har i portföljen och kommer ha kvar dem så länge jag vill öka i dem. För vidare letning så kom jag över denna artikel på Seeking Alpha där de går igenom 10 intressanta billiga tillväxtcase där jag själv äger Apple, Valero och Lear. För mer information om mina nuvarande innehav och utveckling, se blogginlägget ”Månadsrapport oktober 2015”.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.