Dual momentum säger köp

Dual momentum-signalen har slagit om och indikerar nu köp. Det innebär återigen köp i den modell som följer S&P 500 och ACWI ex US (resten av världen). S&P 500 hade ett ordentligt rally från botten förra månadsskiftet på runt +8 % och inköpsnivån är nu +5 % högre än då dual momentum indikerade sälj.

Det innebär att dual momentum-portföljen byter från amerikanska räntor till S&P 500 indexfond. Att den gör så på en högre nivå än då modellen sålde är den risk man får ta om man vill begränsa nedsidan. Med tanke på att dual momentum erbjuder en nedsiderisk i likhet med en portfölj bestående av 60 % aktier och 40 % räntor så är det inte någon större fara att missa 5 % avkastning efter en 6-årig bull-marknad som gett runt + 150-200 % då risken för större nedgångar nu ökat av det högt värderade läget.

Den svenska varianten som investerar i svensk indexfond och global indexfond är fortsatt investerad i global indexfond som är upp runt +17 % i årstakt. Denna har inte behövt sälja under de senaste månaderna, men jag själv avvek från detta och gick på den amerikanska signalen vilket gör att dessa portföljer också förlorade 5 % avkastning. Detta visar återigen på det viktiga att följa modellen och inte avvika, vilket oftast leder till sämre resultat. Inom psykologin kallas detta ”the broken leg problem”, där en professionell utövare oftast avviker från en modell på grund av överskattade problem och misslyckas. Uttrycket kommer från att man ska uppskatta hur stor sannolikhet att en person går på bio och får man veta att personen har ett brutet ben så överdriver man effekten av detta och gör en klart större felbedömning än att ha klassat honom som vanlig. På samma sätt överdrev jag risken med börskrasch, vilket gjorde att jag avvek från min modell och presterade sämre än denna.

Nu får vi se om detta var en nedgång likt de som skedde 1987, 1998 och 2006 ungefär 1-2 år innan börsen toppade på grund av diverse oroligheter i marknaden eller om vi är i början av en större nedgång. Allt mer tyder på att trots lite sämre signaler så är det fortfarande centralbankerna som sätter taktpinnen på marknaderna. Det kan sätta värderingsmekanismen ur spel vilket kan leda börsen till att bli mycket högre värderad än vad som anses vara normalt. Det innebär inte att risken är helt avblåst, men det kan mycket väl varit för tidigt att ropa varg, vilket man kan se vid tidigare börstoppar. Nu får kommande månader avgöra vad som var rätt och fel.

Här är de uppdaterade signalerna:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1H5BnnexMLAZv1owUxh-B3WhRqqVP_3MLff9EemurXL4/edit?usp=sharing

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *