Kommer utdelningsjakten sluta i tårar?

Något som har varit väldigt populärt i dessa lågräntetider är att jaga tillgångar som ger höga utdelningar och direktavkastning. Speciellt är REIT:s och preferensaktier populära. Dessa ses oftast som säkra tillgångar likt räntor och ses som ”fixed income” och ett likhetstecken sätts mellan dessa och räntepapper så som obligationer. Jag tror det finns en stor fara i detta och att många luras in i att detta är ett säkert sparande med hög avkastning. Men det finns däremot inga gratispengar på finansmarknaderna och det är en ganska stor risk man tar i detta sparande, faktiskt större risk än om man skulle investera i endast aktier och ännu större risk än om man skulle investera i en kombination av aktier och räntor.

Det är bara att kolla tillbaka några år i tiden för att se vilken risk det är att investera i dessa tillgångar. Vi kan först kolla på en index-ETF i preferensaktier, iShares U.S. Preffered Stock ETF. Den har gett en avkastning på +45 % sedan mars 2007, totalt 4 % per år. Samtidigt föll index med -65 % som mest, så under denna period fick man se ca 2/3-delar av sin investering att försvinna. En klart större nedgång än för vanliga aktier som ”endast” gick ner med -50 % under krisen, plus en lägre avkastning då vanliga aktier gett nästan det dubbla under samma period. Däremot så är avkastningen mer jämn i goda tider som efter 2010 jämfört med aktier, en anledning till att många har dragits till denna investeringsform.

Kollar vi på REIT:s så var nedgången ungefär lika stor. Däremot så har de gett högre avkastning än preferensaktier, ganska nära aktier för de senaste 10 åren. Nackdelen med REIT:s är att de är mer volatila än aktier, vilket gör att aktier är bättre. Det är bara att kolla på grafen för Vanguard REIT ETF nedan, vilken är mer volatil än S&P 500 trots en likvärdig avkastning. För REIT:s så förlorade man också runt -65 % under finanskrisen, en ganska stor nedgång.

Bara av att kolla tillbaka på REIT:s och preferensaktiers utveckling de senaste 10 åren så kan man se att de inte alls är säkra tillgångar och kan ersätta ett räntesparande. Mycket hellre så bör man kombinera aktier och räntor i en portfölj och justera för minskad risk. Det är också på grund av utvecklingen ovan som gör att jag inte investerar i REIT:s och preferensaktier, utan mer traditionellt i aktier och räntor. En bättre variant på ett säkrare sparande är istället permanenta portföljen, vilken sparar 1/4 i aktier, 1/4 i likvider, 1/4 i obligationer och 1/4 i guld. Som mest har nedgången varit runt -15 % och avkastningen har legat kring 8 % per år de senaste 40 åren, klart bättre än ETF:erna ovan.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *