Flyttar räntesparandet ur ISK

I somras placerade jag en del av mitt räntesparande i ISK i korta företagsobligationsfonder. Nu väljer jag att flytta ut mitt räntesparande ur ISK:n på grund av den högre skatten inför nästa år och min misstanke att företagsobligationer inte kommer ge mycket högre avkastning än 1,4 % som krävs för att ISK ska löna sig.

Det senaste halvåret har också fått mig att inse andra faror med att spara i företagsobligationer snarare än risken vid räntehöjningar. Jag valde att spara i Hembergs så kallade räntetrippel, Spiltan räntefond, SPP Företagsobligationsfond och SEB Företagsobligationsfond. Räntorna är ungefär lika nu som när jag köpte fonderna, men ändå har de gått ner. Anledningarna till detta är en oro i räntemarknaderna och ett mindre risktagande i företagsobligationer. High yield-marknaden har tagit mycket stryk och har gått ner med nästan 5 % sedan toppen i somras. Detta har smittat av sig på andra räntemarknader och sänkte både SPP:s och SEB:s företagsobligationsfond med -1 %. Det innebär att sedan 1:a juli så har avkastningen varit negativ för räntetrippeln och om riskviljan inom denna marknad fortsätter minska så kan det fortsätta. Dessutom så är det riktigt svårt nu för korta räntefonder att få avkastning med negativa räntor, kollar man runt bland korta räntefonder på Avanza så är det få med en 1-årig positiv avkastning.

Med tanke på att räntesparandet ska vara en diversifiering mot aktier så känns inte företagsobligationer så lämpliga som diversifiering. Penningmarknadsfonder ger negativ avkastning och långa räntefonder löper risken för att ge klart negativ avkastning vid en räntehöjning. Därför känns det enklaste och säkraste alternativet att sätta in allt räntesparande på ett sparkonto med insättningsgaranti. Att jaga någon enstaka procent avkastning per år i räntesparandet i en räntefond med en risk för flera procent i nedgång känns inte riktigt värt besväret. Därför tror jag att jag återigen kommer sätta in pengarna på ett sparkonto. Utöver det är det också skönt att ha mer likviditet om man hittar köplägen. Just nu får man 0,3 % i det bästa sparkontot på Avanza vilket är Collector och 0,8 % om man sätter direkt in till Collector. Själv gillar jag ha sparkontot hos Avanza i koppling till övrigt sparande, där jag redan har ett sparkonto hos Santander med 0,25 % ränta.

Har ni räntesparandet i räntefonder eller på ett sparkonto?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.