Allmänna observationer

På senaste tiden har jag gjort lite intressanta observationer på marknaderna som jag tänkte summera i detta inlägg. Index verkar gå lite uppåt och den tidigare turbulens vi sett är ganska bortblåst. Någon större nedgång nu innan jul har vi ännu inte fått och vi får se om det kommer någon nu. Som jag tidigare skrivit så fortsätter momentumaktier att prestera och orosmolnen verkar vara bortblåsta. Det är intressant att se hur bolag sticker iväg dag efter dag, känns ej hållbart men det svåra är att veta hur länge de håller på. Dessutom har också värde haft en comeback efter att börsen bottnade i september. Mina kvantitativa värdeportföljer har gått otroligt bra. Många nämner i dagsläget att det är stock-picking som gäller och det verkar vara åt det hållet nu. De stora företagen i OMXS30 står och stampar och från att ha rört sig lika i över 5 år är nu 7 procentenheter efter OMXSPI på rullande årsbasis. Det märks inte minst i mina portföljer, där vissa når ATH då och då.

Det ska bli intressant att se hur länge denna momentumeffekt håller i sig. Själv så har jag min korta portfölj inriktad på att vara sparad i momentum-företag, något som kan mycket väl fortsätta gå framöver. Om vi nu såg ett scenario á 1998 eller 2006 med en nedgång för sedan en större uppgång så kan det mycket väl hända. Det var lite på den linjen Kavastu var inne på under sitt besök på EFN förra veckan, där han nämnde att de sista 20 %:en av en uppgång är i det absoluta slutet av börsuppgången. Som vanligt är det svårt att säga vad som kommer att hända.

För den som vill satsa på momentum så lanseras Alpha Architects momentum-ETF på onsdag. Själv så kommer jag skaffa den till årsskiftet, för att ligga investerad hälften i deras värde ETF:er och hälften i deras momentum ETF:er i min ETF-portfölj. På så sätt skapas en enkel exponering mot hela världen i kvantitativa strategier då de har både ETF:er mot USA och mot resten av världen. Mer går att läsa på deras hemsida.

En annan sak jag reagerat på är att jakten på utdelning och direktavkastning fortsätter för fullt. Det är ganska populärt att kalla sig själv utdelningsinvesterare och investera i diverse fixed income-produkter. Själv tycker jag inte det är värt risken att placera ett tänkt räntesparande i dessa produkter. Jag tycker att dessa två ETF:er är avskräckande exempel på att jaga de extra procenten som en investering i preferensaktier och REIT:s innebär:

iShares U.S. Preferred Stock:

Vanguard REIT:

Båda förlorade runt -65 % i finanskrisen, något som inte känns som säkert räntesparande. Tror inte risken heller är lägre i dagsläget än mot finanskrisen på grund av att allt fler har blivit pressade att jaga avkastning. Istället kan man lika gärna placera pengarna i aktier, kollar vi bara på de senaste 10 åren verkar det klart mycket säkrare. En enkel fördelning mellan aktier och räntor (i form av obligationer) har gett en likvärdig avkastning men med lägre risk.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.