Går det att lyckas med aktiv investering?

I februari i år var min vändpunkt då jag gick över till att bli en värdeinvesterare (visst, jag prövar också andra metoder, men värdeinvestering ligger som en solid bas). Jag valde då att starta både kvantitativa portföljer samt en aktiv portfölj där huvudfokus har legat på att hitta billiga och undervärderade bolag. Under året har jag löpande följt marknaden och fördjupat mig i ämnet, något som jag skrivit om här på bloggen. Från att varit en inbiten indexinvesterare så har jag blivit mer och mer övertygad att det går att lyckas med aktiv investering, om man gör det genomtänkt och disciplinerat. Tanken väcktes igen i och med två inlägg jag nyligen läst och de diskussioner som följde. Dels det på Gustavs aktieblogg om det är smart att satsa på småbolag, vilket sen gick över till om ens privatpersoner ska handla med aktier, samt ett inlägg av Gottodix om det ens är lönt att investera aktivt.

I inläggen ovan så är det flera som kommenterade att det är bättre att bara köpa en indexfond och vara nöjd med det. Visst, det fungerar för de flesta och det är ganska tidseffektivt och simpelt, men att helt utesluta att det inte fungerar att slå index är lite väl pessimistiskt. 
Så hur har det gått än så länge för mig att ge upp indexkramandet? Min aktiva portfölj har hittills gått 20 % bättre än Avanza zero och mina kvantitativa har gått 17 % bättre. Bara sedan min stora uppdatering av de kvantitativa portföljerna i september så har de gått 8 % bättre än index, vissa nästan 13 %, vilket kan ses i mitt Google Docs. Visst, nu är det en otroligt kort period att utvärdera prestationen på, men det skulle bara vara i min vildaste fantasi som jag skulle tro att jag kunde överprestera index med 20 % inom mindre än ett år. Se grafen nedan för utvecklingen hittills i de olika portföljerna. Notera att det är för tillfället totalt 36 innehav i portföljen och ingen med en vikt över 7 %.

Jag är inte ensam heller. Gottodix som redovisar sin utveckling på Shareville har presterat det dubbla mot index på 3 år. Sandmann och Snåljåpen har också presterat i de trakterna, om inte bättre. Ägamintid, Kenny på Aktiefokus, Aktieingenjören mm har också visat upp bra rullande 3 årsresultat, en bra bit över index. Alla dessa med olika strategier och olika tankesätt bakom investeringarna. 
Visst så finns det anledning att vara skeptiskt också. Vi har inte heller sett en större bear market på länge och hur folk presterar då, men än så länge så verkar många av bloggarna jag följer prestera helt okej. Sen finns det också de med mer tradingkaraktär som också presterar riktigt bra, ta t.ex. Kavastu och CMJ, eller rena daytraders som de bakom Fill or kill-podden. Så jag själv börjar tro att det helt klart går att lyckas med aktiv investering, bara man vet vad man gör, har en plan och är disciplinerad. (Med aktiv investering syftar jag också på att investera efter modeller, likt magic formula eller andra som man byggt upp/kopierat.) Men det gäller också ha en genomtänkt plan för investeringarna, innan jag startade mina portföljer med specifika regler som visas ovan så handlade jag mer på känn och mer frekvent vilket gjorde att jag underkastade index markant, både i aktier och fonder.
Vad tror ni? Går det att lyckas?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *