Aktiva portföljen på ATH

Lucara Diamond har igår hittat den största diamanten på 100 år på totalt 1111 karat och två andra diamanter på 813 och 374 karat. Detta drog upp kursen på över 30 % idag, vilket också gjorde att min aktiva portfölj nu har gått upp på ATH. Detta är tredje aktien i portföljen som har vänt upp efter en långvarig nedgång, de andra var tidigare Tethys Oil och Oriflame. Det innebär också att min aktiva portfölj nu har gått 20 % bättre än om jag hade investerat i Avanza Zero i starten, en ordentlig överavkastning mot index.

Intressant nog är det en ganska bitterljuv uppgång, då jag varit inställd på att börsen skulle ha fortsatt ner under sommar och höst. På grund av detta så är den faktiskt avkastningen runt 5 % lägre eller mer än vad den kunde ha varit om jag trott på börsen. Bra exempel på detta är att jag sålde Unibet och Byggmax för att jag tyckte de var för dyra och trodde på nedgång, efter det har de gått upp med 30-60 %. Jag valde också att ligga kort i två veckor med en del av portföljen, vilket drog ner avkastningen med någon procent. Jag undvek att fylla på med aktier när det fanns riktigt bra lägen under augusti-september. Jag flyttade över en större del av innehavet i somras till min Dual momentum-portfölj som därefter underpresterat. Så trots att portföljen nu står på ATH så har det gått mycket sämre än det hade kunnat gå.

Jag gillar att tänka på det som James O’Shaughnessy sa i ”The investors podcast”. Där sa han att den som tror sig vara smartare än marknaden får alltid förr eller senare inse att så inte är fallet. Det är verkligen något som jag själv upplevt i år, marknaden har alltid gått åt ett annat håll än vad man är inställd till. Ta t.ex. förra veckan, marknaden hade gått ner under ett flertal dagar och det kändes som att vi kanske skulle se en lite större dipp. På toppen av det så hände terrorattentatet i Paris. Istället för att fortsätta nedåt så vände allt uppåt igen, allt var frid och fröjd, trots politisk oro. Marknaden fortsätter att överraska. Själv gillar jag Fill or kill-poddens indextävling, för den visar på hur svårt det är att förutse marknaden. De tävlande är alla duktiga traders som man känner borde ha någon föraning om hur marknaden går på kort sikt, men trots detta så tror jag ingen har haft mer än hälften rätt och de har alltid olika gissningar.

Trots allt så tror jag att ha försiktiga attityd till marknaden lönar sig. Det har jag haft i de placeringar jag gjort i portföljen. Fokus har varit att köpa undervärderade bra företag med begränsad nedsida, något som lyckats ganska bra. Som värst så hade jag innehav som hade gått ner – 20-30 % från inköp, men nu är inget innehav under -5 % sen köp. Intressant nog finns det ingen jätteraket i portföljen, de som har gått bäst har gått upp med 20 % sedan inköp, vilket gör att jag tycker nästan alla innehav är fortsätt värda inköp. Alla innehav ses under fliken ”Innehav” ovan. 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *