Svårigheten att sia marknader

Det är svårt att sia marknader, speciellt då trender oftast kan fortsätta långt mycket längre än vad man tror. Ta t.ex. i slutet av 90-talet då en mer nykter investerare kan ha misstänkt att den långa bull-trend som skedde då borde ta slut någon gång. Tänk också att som ett brev på posten så kom en krasch på -40 % under 1998 med en rekordhögt värderad börs (under 70-80-talet så var börsen klart lägre värderad i relation till BNP än vad vi sett efter 1995). Men vad hände då efter oktober 1998 då börsen kraschat -40 % på ca ett halvår? Jo, den gick upp med +157 % exkl utdelningar.

Sedan jag blev på riktigt aktiv i att följa börsen dagligen i början av 2014 så har jag hört argumenten att börsen är för dyr och bör bli billigare. Många var oroliga att investera då och jag läste nu inlägg av t.ex. Felder report från början av 2014 där han kommenterar att man bör vara skeptisk till börsen. Sedan dess är den svenska börsen upp +24 %. Som mest var den uppe 40 %. Så trots att många har varit skeptiska till börsen så har den fortsatt tåga på uppåt och på räntefronten så har de snarare gått ner än upp vilket de flesta trodde då. Det får mig att tänka på ett av mina favoricitat om börsen av John Maynard Keynes:

“The market can stay irrational longer than you can stay solvent.”

Tittar vi på 1998 scenariot så kunde den som sålde av då faktiskt köpa tillbaka sig en aning billigare exakt 4 år senare. Men inräknat utdelning så är det plus-minus noll. Under denna tid så ska man se på en börs som går upp +150 % (och sen ner igen iofs) vilket kan bli mycket smärtsamt och man hoppar på för sent.

Jag har med andra hoppat på tåget om att ha en negativ syn på börsen, något som jag berörde i min marknadsspaning för kvartal 4. Vi har en börs som är värderad till nivåer där som sedan resulterat i en nedgång på -50 % två gånger under de senaste 15 åren. Trenden pekar neråt och en del makroproblem kommer till ytan. Däremot så är vi inte nära en topp av en stark högkonjunktur vilket infallit tillsammans med de senaste 30-årens börstoppar, utan snarare ligger vi något år före en sådan, likt det som hände under 1998. Därför så är jag också beredd på att vi kan se en vändning och en uppgång framöver lika gärna som en nedgång. Säger min dual momentum-signal åt mig köp så går jag in i aktiemarknaden igen, då vi mycket väl kan få se fortsatta uppgångar framöver. Som många konstaterat så finns det få alternativ till aktier idag och världen kanske inte ser så illa ut som det målas upp i media.

Av just dessa anledningar så har jag mekaniska modeller för mitt sparande och en i övrigt dynamisk hållning. Även om jag nu tror på fortsatt nedgång så låter jag inte detta gå ut för mycket över mitt innehav utan justerar det endast en liten del. Vi får se nu åt vilket håll marknaden går åt de kommande månaderna.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *