Sura misstag

Som jag skrev förra veckan så är det svårt att sia i marknader och utföra marknadstiming. Redan då hade jag en föraning på att marknaden skulle gå åt ett annat håll än det jag hade positionerat mig för. Fredagen innan hade jag minskat min marknadsexponering till 70 % i min aktiva/långa portfölj, vilket föll fel ut. Istället för att gå ner så fortsatte börsen upp och jag valde nu i fredags att återigen öka min exponering till 100 %. Misstaget blev surt och jag förlorade totalt 1,5 % i avkastning. Tur nog har jag inte så mycket pengar i den portföljen vilket gör att jag inte förlorat så mycket på det, men jag lärde mig en bra läxa av det.

Nu börjar kommande månadsavslut närma sig och det ser ut som att dual momentum ger en köpsignal igen om inte S&P 500 går ner med -4 % tills dess. Det är lite surt och innebär i så fall en missad avkastning på 4-5 %. Ännu surare är det att jag agerade på amerikanska signaler snarare än svenska i min kombination av Sverige och Global, vilket återigen tyder på att man inte bör avvika från modellen. Tur nog gör man misstagen här i början av ens investerarkarriär vilket gör att misstagen inte kostar så avsevärt mycket i rena pengar.

Att jag förlorar några procent avkastning i min dual momentum-portfölj är inget jag drar mig för. Det är en kostnad som man får ta i form av att ha ett skydd på nedsidan. I diskussioner på nätet så är det allt mer som talar för något scenario á 1998, 2006 eller 2011, vilket innebär en mindre nedgång för att sedan fortsätta uppåt igen. Själv tycker jag snarare 1998 eftersom vi befinner oss i en högt värderad börs där t.ex. centralbankens stimulanser kan driva på värderingarna istället för IT-bubblan då. P/E och Schiller P/E för S&P 500 var då ganska lika de vi har nu, men med en 10-årig ränta på 5-6 %. Då liksom nu så gav många skyddande signaler fel signal, vilket minskade avkastningen inom den snara framtiden, men som togs igen vid nästa bear market som inträffade 1-2 år efteråt.

Den stora frågan är om vi är inne i en längre bear market redan eller om vi först kommer se den om 1-2 år? Det är riktigt svårt att säga och jag har skrivit sedan i juni att jag är 50-50 mellan de två scenariorna, även om jag på senare tid mer trott på en bear market nu. Men det gäller att vara flexibel i sina bedömningar och agera efter ett annorlunda marknadsklimat.

Det osäkra klimatet och svängningarna på marknaden har också gett mig lite insikter som jag tänkt implementera på mina portföljer och strategier:

  • Följ reglerna efter respektive modell på respektive portfölj. Ändra inte modellen på grund av ändrade markandsförhållanden. 
  • En markandstimande strategi kan ge lägre avkastning på både kort och lång sikt. Det viktiga är att den begränsar risken för stora förluster. 
  • Aktiv marknadstiming för långsiktiga placeringar är svårt och tidskrävande, dessutom psykologiskt påfrestande. Oftast är inte försöket värt besväret, även om man kan ha rätt på sikt. 
  • Spekulera endast med en liten del av portföljen. Avsätt en viss summa som går att spekulera eller tradea med. 
Det ska bli intressant nu och se om en köpsignal sker enligt dual momentum. Börserna verkar vara på väg neråt nu, men frågan är om S&P 500 hinner gå ner med -4 % innan fredagen. I alla fall blir det ett intressant avslut på veckan. Utöver det är också dags att avgöra vilka månadsinköp som ska göras.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *