På väg mot köpsignal

Månadsskiftet närmar sig med stormsteg och det verkar som vi är på väg mot en köpsignal. S&P 500 är upp 5 % i årstakt och SIX Return index är upp 20 %. Utöver det så är S&P 500 över MA200, en annan bra signal för marknadssentiment och SIX Return index börjar närma sig likaså. Enligt strategin Dual momentum så innebär detta att det kommer troligtvis bli en köpsignal efter fredagens stängning.

Det innebär i så fall en omallokering tillbaka till aktier och i vissa fall att man köper in sig i en högre nivå än vid säljsignalen. Detta händer ibland och är den kostnad man får ta på kort sikt för att få en bra riskjusterad avkastning på sikt, den stora anledningen till att använda dessa strategier är för att begränsa nedsidan.

Det ska bli intressant att se om det kommer en ny säljsignal enligt dual momentum eller om marknaden kommer att fortsätta uppåt. Rapportperioden har varit ganska blandad men med fortsatt lätt centralbankspolitik och en starkare konjunktur så kan börsen gå upp på starkare höjder. Om vi inte är inne i en bear market så kan vi mycket väl ha upplevt situationer som de under 1987, 1998 och 2006 där panik har slagit marknaden men sedan en stark konjunktur tagit upp börsen på nya höjder. Andra har argumenterat för att vi är i ett 2011-2012 scenario där vi ser en medioker nedgång, en långsammare tillväxt och oroligheter på marknaderna, för att sedan växla om till förnyad tillväxt. Nu får vi se vad som händer efter i år.

Ett skifte i signalerna på fredag innebär för min egen del att jag går från 40 % investerad i aktier till 80 %. Det blir en ordentlig risk-on igen. Sen får vi se om börsen faller igen eller om den går upp. Mycket talar för båda scenariorna, så det blir att bara följa signalerna och se på. Tur nog så är vi inne igen i det bra halvåret på börsen (oktober – maj), då utveckligen allmänt ser bättre ut. Senare får vi se om vi var inne i en bear market eller om det bara var en bear trap. 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *