Råvarors återkomst och aktiva portföljen

Nu såg vi denna vecka den uppstuds som låg på gång under förra veckan. Råvaror och råvarurelaterade aktier har gått otroligt bra och nu kom äntligen den vändning många av oss här på Trade Venue har förutspått. Jag ångrar lite att jag inte passade på att öka i t.ex. Lucara Diamond förra veckan som handlades ytterst lågt på nästan 9 kronor och nu gått upp med +15 % (var sugen att göra det).

Det är intressant att när allt ser som svartast ut så uppstår de bästa köplägena, vilket gjorde att jag inte kunde motstå att köpa aktier förra veckan trots att min syn på börsen framöver är negativ. Om man är en långsiktig investerare så passar dipparna perfekt för att köpa på sig aktier, även om det framöver kan fortsätta ner. Billiga bolag brukar dessutom ha sin bästa återkomst efter en dipp, vilket kan ses i mitt inköp av bolaget Valero Energy Corp förra veckan där timingen var riktigt bra:

Något mer som jag har lärt mig senaste tiden är det viktiga i att vänta på börsen för att hitta bra lägen, speciellt som värdeinvesterare. För ett tag sedan så köpte jag Tethys Oil, ett bolag som jag faktiskt bevakat sedan jag aktivt började bevaka svenska aktier i november förra året och som jag varit sugen på att köpa sen dess. Däremot har allt gått emot dem i form av sjunkande oljepriser och allmän negativ ställning till oljebranschen. Själv var jag ändå snabb på aktien och köpte den i augusti, men nu i efterhand så var det helt okej ändå. Det viktiga är att vänta till bra köplägen, för att sedan gå in. Warren Buffett är känd för detta då han t.ex. bevakat silver från 60-talet för att under 90-talet gå in och göra en affär då silver var värderat under tillverkningskostnaden. Så här blev timingen med mitt Tethys Oil köp:

En annan sak angående just denna timing är det viktiga att snitta in sig. Själv så köper jag för små belopp i dagsläget i samband med månadssparandet, men om jag skulle ta en större position i ett företag så skulle jag göra flera enskilda mindre köp. Nästan alla framgångsrika investerare som jag sett har gjort detta. I Tethys Oil exemplet ovan hade det varit bra med att köpa några gånger under några veckor och lite mer i dipparna. 
Denna vändning har gett en riktigt bra skjuts upp igen i min aktiva portfölj som gick upp 6 % under den senaste veckan. Portföljen är nu upp 12,8 % sedan start, vilket är 17,4 % bättre än index. Avkastningen i rena kronor är inte så hög då jag har det mesta av mitt sparande i mina passiva strategier (kvantitativa portföljen och dual momentum), plus att insättningarna skedde senare under våren. Avkastningen hade också varit högre om jag inte sålt Byggmax, Unibet och Per Aarschleff, fina bolag som jag tyckte gått upp för ”mycket” och blivit lite för dyra (underskatta aldrig momentum). Det var bra att jag tog mitt förnuft till fånga och istället sålde förlorare som Viking supply ship och Proffice. Här är utvecklingen sedan start:
Det ska bli spännande att se om nu denna upprekyl fortsätter och om det kommer ske en uppvärdering av råvarubolag. Min personliga åsikt är att vi kommer sluta ner för året och vi är i en bear market, men konjunkturen kan lika gärna få en ny sving uppåt och börsen toppar först om något år. Däremot så finns det otroligt många signaler på att vi har sett en topp nu, då börsen är värderad till 2000 och 2007 års värderingar relativt BNP, företagens marginaler är på toppnivåer (främst i USA), vi är i en nedåtgående trend, statistik försämras, världen är rekordbelånad, etc. Fortfarande tycker jag allmänt att det är svårt att hitta bolag till normal värdering eller låg värdering på Stockholmsbörsen. P/E talen är fortfarande ca 30-50 % högre än snittet 2006-2012 på många bolag som levererar rekordvinster. Så det finns en del nedsida om vi åter ska till dessa nivåer.
Här är min nuvarande fördelning i min aktiva portfölj:

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *