Aktiemarknaden i relation till BNP

Ett av Warren Buffetts favoritmått på att värdera börsen är att se den i relation till BNP. Nu på senaste tiden så har många amerikaner sagt att den amerikanska börsen är högt värderad i relation till BNP då den nu ligger på 116 %. Under förra året tog jag också fram denna data och tänkte nu uppdatera den. Inspirationen kommer från en blogg som jag nyligen hittat, där skribenten liksom mig gillar att ha en massa data och grafer. Kolla gärna in den då det finns flera intressanta ämnen han berört, bland annat hur man kan identifiera korrektioner med volatilitet: https://thoughtsbymrp.wordpress.com

Så hur är då svenska börsen värderad mot BNP? Till vår hjälp har vi vår fina statistiska centralbyrå där de har både data för nominell BNP och data för aktieägandet på svensk marknadsplats. Aktieägandet på svensk marknadsplats värderas till 6 000 miljarder kronor vid halvårsskiftet år 2015. Samtidigt var nominell BNP ungefär 4000 miljarder kronor. Det innebär att det svenska börsvärdet är 150 % mot BNP. Detta kan jämföras med de 116 % av BNP som den amerikanska börsen är värderad till, men den svenska har historiskt sett varit högre värderad de senaste 20 åren på grund av de stora exportföretagen.

Historiskt sett så är vi därmed på höga nivåer. Kollar vi sedan 1993 så är vi därmed på liknande nivåer som värderingen i slutet av år 2000 och år 2006 och vi kan se hur det slutade då. Lägsta värderingarna skedde under 2002 och 2008. Notera att allt är data från slutet av året vilket gör att mer extrema värden uppstod under åren (speciellt under år 2000). Så om vi nu om två år återgår till en värdering på 70 % av BNP så innebär det med ca 5 % nominell tillväxt under dessa två år ett värde på börsen på ca 3000 miljarder kronor, alltså en halvering. Nu kan både 2002 och 2008 vara extremfall, men bara en återgång till 2011-års nivå innebär en nedgång på -30 %.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.