Hitta sig själv som investerare

De senaste två åren då jag investerat har till stor del gått ut på att hitta sig själv som investerare. Kollar jag på andra aktiebloggare så är det många som tagit tid på sig att hitta sig själva som investerare. Lyssnade på Börspoddens intervju med George aka 40procent20år som sa att han började med daytrading och teknisk analys kring år 2000, något som kan låta förvånande med tanke på att han är en av de största inom just värdeinvesterings-communityt här i Sverige. Själv har jag försökt ha ett öppet sinne och letat efter de metoder som gått och de investerare som lyckats och försöka bearbeta detta, en approach som jag annars har här i livet.

Det finns många olika sätt att tjäna pengar på börsen, allt från teknisk analys och daytrading till värdeinvestering eller ha en makrovy på investeringarna. Själv har jag testat på de flesta av dessa strategier och det är olika vad som passar en själv. Jag har nu flera gånger det senaste året försökt att trada kortsiktigt, men jag märker varje gång att det är inget som passar mig eller jag har tid med. Nu efter en veckas trading så känns det återigen inget som passar mig, trots att jag tror att det går att tjäna pengar på det om man väl lägger ner tid och energi. Jag kommer ha kvar lite i min tradingportfölj om jag hittar någon intressant trade, men kommer inte lägga så mycket mer energi på det.

Ett dilemma jag har är den tudelade bilden som aktiv på börsen mellan att vara en investerare och en spekulerare. En investerare ser jag mer som någon som köper något på lång sikt, medan en spekulerare är mer någon som köper på kortare sikt. Då det sker mycket spekulation på börsen så fungerar spekulativa strategier som momentumstrategier och det är en bra vetskap att ha. Däremot så strider det mot ens principer om man vill ”investera”. Ett exempel på det är att jag hittat en flertal intressanta bolag som jag vill köpa och anser är prisvärda, men har svårt för att köpa då vi är i en nedåtgående trend på börsen. Därför har jag skapat olika mekaniska system för att kunna parera detta, men då dessa strider mot varandra så blir det lite svårt. T.ex. i dagsläget så säger dual momentum att man inte ska äga aktier, medan jag har som princip i min långa portfölj att alltid äga aktier och köpa oavsett läge.

En lösning jag tänkt på i lägen som nu är därför att göra en insättning i den strategi man är bekväm med för tillfället. Det kan tyvärr bli lite att springa efter haren och kan vara negativt för avkastningen, men det kan fungera bra om man har flera bra beprövade strategier. Om man t.ex. i dagsläget tror att börsen kan gå ner -30 % till inom ett år så kan det vara säkrast att sätta in pengarna i en dual momentum-portfölj där nedsidan är begränsad. Det som är bra med detta är att man inte gör dumma beslut med resten av innehavet, utan bara insättningarna vilket ger en marginell påverkan på avkastningen. Själv är jag just i detta dilemma och känner att det är det mer säkra alternativet, även om vi nu kan vara i en tillfällig botten och börsen sticker iväg upp. Själv känns det bättre att vara avvaktande i dagsläget och känna av vilket håll börsen tar innan man börjar köpa aktier igen, oavsett om vi är på väg upp eller ner.

Själv föredrar jag bilden av att vara långsiktig och investerare i aktier. Därför är allt innehav i enskilda aktier alltid investerad i börsen (dual momentum använder indexfonder). Jag gillar verkligen värdeinvestering och nästan alla mina investerarförebilder är värdeinvesterare eller liknande. Jag förstår varför de flesta aktiebloggarna i Sverige kör på buy-and-hold då det är enkelt och bekymmersfritt. Därför använder jag det i min långa portfölj, där jag endast köper bolag där jag vill vara ”delägare” på lång sikt. Jag kan också tipsa om ett riktigt bra inlägg om Charlie Mungers syn på kapitalallokering:
http://25iq.com/2015/10/03/a-dozen-things-ive-learned-from-charlie-munger-about-capital-allocation/

Så lite frågor till mina läsare: Hur agerar ni vid en fallande börs som kan falla ytterligare? Hur är ni på börsen, är ni traders eller investerare? 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *