Dual momentum på de kvantitativa portföljerna?

I mitt sparande så har jag separerat min dual momentum-portfölj och mina kvantitativa portföljer, då jag vill sprida riskerna mellan de olika strategierna. Konceptet är taget från Investingforaliving.us som använder flera strategier men uppdelade i antingen 70/30-portföljer eller marknadstajmande portföljer som dual momentum. Risken och avkastningen är ganska likvärdig i dessa portföljer men jag har löpande haft funderingar på om man inte bör kunna kombinera dessa. En svårighet med just en sådan modell är alla transaktioner som skulle ske vid köp och sälj, speciellt för mig då det skulle innebära att jag skulle behöva köpa och sälja mina nuvarande 60 aktieposter.

Jag har nu haft lite diskussioner med läsare här på bloggen som haft liknande tankar och efter att nu ha förstått hur mini-shorts fungerar så har jag kommit på en modell där man kan kombinera det enkelt. Strategin är ganska likt den som CMJ som driver Indexinvestering.se har. Det innebär helt enkelt att vid sälj-signal köpa mini-shorts som gör att man får en marknadsexponering till noll. Med hävstång 15 så innebär det att man behöver köpa en mini-shorts för 6,66 % av det insatta kapitalet. Sedan vid köpsignal så säljer man denna. Med Avanza markets är courtaget noll. Det finns däremot risker med en sådan strategi och det är att om börsen går upp med 6,66 % eller mer så blir man utstoppad och behöver ta en ny position. Dessutom så kostar det underliggande beloppet 3 % + STIBOR per år (mini-short fungerar som när man köper en bostad där man har ett bottenlån på x antal procent). Utöver det måste man ändå ha ca 10 % av kapitalet i räntor för att kunna korta.

Jag har sett liknande tester av AlphaArchitect och andra som använt sådana metoder. Nedsidan blir oftast begränsad från -50 % till -25 % medan avkastningen minskar med 2 % per år. Det är fortfarande bättre än vad en 70/30-portfölj skulle ge i minskad risk och avkastning.

Fördelen som jag ser med en 70/30-portfölj är att man alltid då har en del räntor som fungerar bra som en buffert. Därför så tänker jag fortsatt ha detta då det inte kräver att jag i övrigt sparande behöver ha så stor buffert.

Däremot så är min tanke att testa den modell som står ovan i min aktiva portfölj. Där kommer jag att gå på momentum-signaler och hedgea portföljen med mini-shorts om börsen fortsätter neråt. Detta också för att känna att jag kan passa på att köpa billiga aktier under dippar utan att känna att min markandsexponering ökar nämnvärt. Det är också en psykologisk sak då jag tror på nedgång, min modell säger sälj men trots detta hittar jag bra och billiga aktier som jag väldigt gärna vill köpa och behålla. Vi får se hur bra denna medelväg blir.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *