Har björnen gått i ide?

Börsmönstret brukar ser ut som så att bäst avkastning fås under november – maj och det motsatta under månaderna juni – oktober. Efter de senaste två veckornas rekyl så kan man nu undra om björnen återigen gått i ide? Stockholmsbörsen är i skrivande stund upp 5-6 % sedan botten som sattes i slutet av september.

Själv kunde jag inte hålla mig och köpte några aktier i slutet av september då börsen var riktigt översåld. Skrev på Twitter idag att det är när magkänslan skriker sälj och allt ser svart ut som man ska köpa. Sedan sista september är nu min aktiva portfölj upp med +9 %, mycket driven av råvaror där Lucara har gått upp med +25 % och Tethys Oil med +20 %. MQ bjöd på en glädjande rapport och har gått upp med + 19 %. Det var bra call att marknaden var lite väl pessimistisk mot råvaror, men som vanligt är man för tidig på bollen då jag gjorde mitt inköp i augusti.

I övrigt är det också värdeaktier som gett bra avkastning i denna uppgång. Mina kvantitativa värdeportföljer är nu upp 3 % över index sedan den 1:a september:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1ecs2bc4BYd0IY99jmiATTEuDFaIgzNcur0ZRcJiO9Sc/edit
Speciellt bra har de portföljer utan momentum gått (tidigare underpresterade de med endast värde kraftigt mot de med värde+momentum). Som vanligt presterar värde och momentum olika i omgångar och nu var det värdes tur.

Så är nu björnen i ide? Själv anser jag inte det. Vi har ännu inte brutit en nedåtgående trend och en 5-procentig rekyl är ganska normalt i en nedåtgående trend. Det innebär mer att vi nu har tagit lite höjd för att senare kunna gå ner ännu mer. Själv har jag fortfarande min plan att gå kort i min aktiva portfölj om S&P 500 stänger under 1972 vilket är senaste månadens signal för dual momentum. Vi är just nu 2 % över detta.

Anledningen till detta är flera. Förutom att vi börjar få en del negativt momentum (nedåtgående börs) så står många stjärnor på himlen rätt för just en nedgång. Värderingarna är på toppnivåer, bolagens marginaler lika så. Kan rekommendera The Felder Report för mer läsning om börsens värdering.

Utöver det så kommer läskiga data från Kina och andra tillväxtländer. Det som händer i Kina nu kan vara det som hände i Japan på 90-talet där decennier av tillväxt slutade med en börs och fastighetsbubbla och sedan tog halt. Det verkar tillhöra standard att alla ekonomier ska ha enorma börsbubblor och sedan ordentliga lågkonjunkturer. Det hände i Europa och USA på 30-talet, i Japan, Korea och Taiwan runt 1990 etc. Det ska bli intressant att se om Kinas enparti-stat kommer undan detta. Att också västvärlden har slut på penningpolitiskt krut och enorma skulder hjälper inte till så mycket. Förhoppningsvis är inte situationen så illa som den målas upp av vissa aktörer, men det kan vara läge att vara skeptiskt till att företagens rekordvinster kommer fortsätta.

Vi får se vilken riktning vi tar nu. Spaningen är att börsen nu går en aning sidledes för att om några veckor göra nya bottnar. Eller så vänder allt, allt blir frid och fröjd och alla björnar hade fel och vi kommer se nya höjder om ett år.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *