Planer och strategi för långa portföljen

Jag har tänkt att gå över och bli mer långsiktig i mitt aktiva aktiesparande. Det innebär att jag ska gå över och spara i bra lågt värderade företag som jag vill vara långsiktig aktieägare i. Jag hoppas att det kommer dyka upp bra tillfällen i ett antal bra företag nu om det kommer en sättning på börsen, vilket gör det bra att passa på. Det som skiljer detta med mitt tidigare sparande är att jag kommer satsa mindre på att köpa potentiella “uppvärderingskandidater” utan mer köpa bra, stadiga företag som växer och kan vara ett mer långsiktigt innehav i portföljen. Dessutom så drar jag mig inte för att öka antalet innehav i portföljen. Anledningen till att jag går över till en sådan modell är mest för att det inte kräver så mycket tid eller engagemang, vilket mitt nuvarande mer aktiva sparande kräver. Däremot kommer filosofin vara densamma: att köpa bra och undervärderade företag.

Min stora inspiratör är Joel Greenblatt. I hans böcker så beskriver han enkelt den strategi han använde för att hitta bra och billiga aktier som han köpte. Hans strategi var mer aktiv, men konceptet är liknande det jag tänkt göra. Speciella situationer är hans specialitet och det är lite där jag kan leta runt ibland. I våras köpte jag Oriflame just på grund av detta då effekten från Rysslandskrisen var som värst. Borträknat Ryssland så visar de fortsatt bra tillväxt och man fick ett bra företag för det pris som då fanns. På grund av liknande omständigheter så har jag spanat lite på Nokian däck, som också drabbats hårt av Ryssland. Detta tänk har jag också applicerat på råvarusektorn där jag köpt Tethys Oil och Lucara Diamond, vilka levererar bra vinster på en krisande marknad.

Det kan också vara aktier som är ur mode. I Sverige så har ABB hamnat lite ur mode, vilket gör att det kan vara en bra investering på sikt. Som potentiella vinnare på automatiseringen så kan de klara sig bra i nästa konjunktur. På samma sätt så värderas de stora teknikgiganterna Cisco, IBM, Intel, Apple och Microsoft lågt, även om det troligtvis är dessa giganter som snarare kommer tjäna mer pengar i framtiden än Twitter, Facebook och Tesla. Visst, de löper en risk att hamna ur mode likt Nokia, men många av dessa bolag är så pass diversifierade att inte risken blir lika. Alla dessa fem har en slags “moat” som är svår att komma över och som ingen kommit över på decennier. Med en värdering på runt P/E 10-15 och P/FCF under 10 så är de inte direkt dyra på dagens börs.

En annan grupp av aktier jag kollar på är stadigt växande företag till en okej värdering. För några år sen skulle det varit t.ex. spelbolagen. Idag så har jag Dedicare, Doro och MQ i portföljen. Kollar man runt lite så finns här flera intressanta kandidater. Själv kollar jag på SJR och ÅF som båda är konsultbolag med bra tillväxt. Nolato och AQ Group är här också intressanta bolag med en bra stadig tillväxt och helt okej värdering. Sedan finns det andra bra bolag som är på bevakningslistan men som för tillfället är för högt värderade t.ex. Beijer Alma, Fenix Outdoor, Intrum Justitia, spelbolagen, Hexagon, Hexpol, Indutrade, Lagercrantz, Addtech, Byggmax och så vidare. Flera av dessa var bara för några år sedan vettigt värderade och hade varit riktigt bra köp.

Nu tror jag och hoppas att flera företag som dessa dyker fram under en eventuell bear market. De som jag nämnde i föregående stycke har flera av dem gått upp med runt 50 % eller mer, vilket har gjort att värderingarna har stuckit iväg. Flera av dem har gått från P/E-tal på 13 till över 20 på bara två år. Bra köp men inte långsiktigt hållbara värderingar. Därför kollar jag mer i USA där flera okej värderade företag finns. En amerikansk motsvarighet till Autoliv, Lear Corp, värderas till P/E 11 och med en stadig tillväxttakt på både omsättning och vinster på runt 10 % per år de senaste 5 åren. Samtidigt värderas Autoliv till P/E 20 med en omsättningstillväxt på 5 % och med lägre vinster än 2010. Flera sådana exempel har jag sett där och fler tror jag kan komma om det blir mer tumult på marknaderna.

Min inställning nu är att leta och vänta på tumult på marknaden för att hitta köplägen. Min plan är att avvakta och se hur börsen går under hösten. Jag tror fortsatt på att börsen kommer att gå ner och min plan är att börja köpa in till min aktiva portfölj då börsen fallit med -30 % (normal bearmarket) för att sedan kontinuerligt köpa diverse aktier. Vi är nu ner – 14 % så det är inte så långt kvar tills dess. 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *