Lugnt igen på börshaven

Från att det rådde ordentlig sjögång på börserna över världen är det nu lugnt igen på börshaven inför FED:s räntebesked. Själv var jag i Berlin i helgen på en weekend och kom tillbaka för att se att i stort sett knappt något hade hänt. Från att vara ha rörelser på över +- 2 % per dag är vi nu tillbaka på rörelser under 1 %.

Börsmedia pratar upp börsen och kommer på alla möjliga anledningar till varför den ska gå upp, medan emellanåt kommer domedagsprofeter in och pratar om en stökig börshöst. Inte mycket har hänt och det ska bli intressant att se var det barkar framöver. Nu kanske vi får se lite mer rörelser efter FED-beskedet.

Sedan i juni då jag började bli bear så har jag blivit allt mer övertygad över att vi är i en bear marknad. Kavastu levererar ett bra antal grafer som liknar denna bear marknad med tidigare varianter och likheten är slående. Visst, det kan hända att vi ser något som under 1987, 1998 och 2006, då konjunkturen inte är på topp än. Däremot känns det mer som att ekonomin vi mäter i är allmänt förändrad jämfört med tidigare konjunkturer på grund av stora centralbanksinterventioner och så vidare och vi kanske upplever en högkonjunktur ändå. Observationer från Stockholm där folk äter ute som aldrig förr, shoppar lägenheter och det byggs överallt vittnar om detta. Ett flertal kompisar har hört sig av till mig och vill snacka aktier och det finns ett stort intresse för aktiemarknaden, vilket det brukar göra då börsen brukar toppa.

Dessutom så har inte denna dipp varit så snabb så som de under 1987, 1998 och 2006. Då föll börserna hejdlöst under 2 månader för att sedan de efterföljande 2 månaderna återhämta sig. Nu är vi fyra månader ner och börsen visar inte några indikationer på att återta förlorat territorium. Men man vet aldrig och börsen kan vänta upp.

För att slippa oroa mig om vilket håll börsen går så har jag mina strategier och min allokering mellan dessa. Målet är att ha följande fördelning:

40 % Dual momentum
40 % Aktiestrategier
20 % Räntor och guld

Nu är den följande:

36 % Dual momentum
41 % Aktiestrategier
23 % Räntor och guld

Det innebär att jag framöver ska sätta in pengar i dual momentum som ligger nu i amerikanska räntor. Om nu börsen går ner så innebär det att mer ska satsas på aktiestrategier. Om den går upp så kommer dual momentum gå in i aktier igen och mer kommer då troligtvis satsas på räntor. Bland mina aktiestrategier så är det främst långa portföljen som jag kommer göra insättningar i och jag kollar runt lite efter diverse aktier som jag vill ta in.

Nu får vi se vad FED säger ikväll och åt vilket håll marknaden går. Verkligen en intressant börshöst.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *