Enkelheten med allokering

För att veta hur jag ska göra mina nyinsättningar så använder jag en förutbestämd allokering. Denna har jag bestämt att den ska vara följande:

40 % Dual momentum
40 % Aktiestrategier
20 % Räntor och guld

I dagsläget är min fördelning följande:

36 % Dual momentum
41 % Aktiestrategier
23 % Räntor och guld

Det innebär att jag ska i mina nyinsättningar främst göra detta i dual momentum i dagsläget som är investerad i amerikanska räntor. Nu så får vi se vad som händer framöver, om nu aktier går ner så blir det till att investera mer i aktier, det motsatta om de går upp. På så sätt skapar man en motsatt mekanism mot att dras med av t.ex. ett börsrally eller en krasch. Man säljer aktier när de blir dyra och köper dem när de blir billigare.

Nu är tanken att en allokering ska ligga fast över en längre tid men jag har en plan att ändra min. Efter/under nästa bear market (som definieras till ca -30 % nedgång över ett år eller så) kommer allokeringen att göras om till följande:

30 % Dual momentum
50 % Aktiestrategier
20 % Räntor och guld

Det innebär att halva min portfölj alltid är lång i marknaden, något som skapar mer spelrum för aktiva och kvantitativa strategier och direkt sparande i aktier. Återigen görs detta med insättningar. I dagsläget har jag valt fördelningen längst upp då detta är mer defensivt än det nedan. Dessutom så vill jag framöver inte fördela en så stor del med hjälp av dual momentum, då det är lite mentalt svårt att gå in och ur aktiemarknader med hjälp av en ren modell.

Andra bra enkla allokeringar är 60/40-portfölj där man alltid ligger 60 % i aktier och 40 % i räntor och Quattro stagioni som RikaTillsammans och Syding skriver om där man är investerad 25 % i aktier, 25 % i korta räntor, 25 % i långa räntor och 25 % i guld. Det viktiga är främst att tänka på vilken risk man vill ta i sitt sparande och hur känslig man är för svängningar. Min portfölj är uppdelad i två delar; ena som är dual momentum med ganska låg risk och andra är ca en 66/33-portfölj då 40 % är i aktier och 20 % i räntor. På så sätt blir de två separata delportföljer med en historisk nedsida på ca -30 %.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *