Implementering av en dual momentum-portfölj

En dual momentum-portfölj går att implementera på ett antal olika sätt där man får anpassa lite efter hur man sparar. Reglerna för dual momentum är simpla; välj en aktiefond i den valuta du handlar, en aktiefond för resten av världen och en räntefond i den lokala valutan. För Sverige innebär det en svensk indexfond, en global indexfond och en svensk räntefond. Handlar man i dollar så innebär det en amerikansk indexfond, en indexfond för resten av världen och en amerikansk räntefond. Den senare kallas Global equity momentum (GEM) och är Antonaccis variant. I mitt senaste test så blev utvecklingen följande för de olika modellerna:

Det viktiga när man väljer fonder är att ta billiga och passiva fonder. Aktiva bör man hålla sig undan ifrån då dessa oftast är dyrare och inte korrekt speglar indexet då de kan lida genom en större period av underprestation eller så. När det kommer till räntefonder så är det bäst att använda korta räntefonder, då troligtvis långa obligationsfonder kommer ge negativ avkastning de kommande 10-20 åren på grund av dagens rekordlåga räntor.

En svensk variant skulle kunna vara följande:
Svensk indexfond: Länsförsäkringar Sverige index eller SPP Aktiefond Sverige (0,2 % avgift)
Global indexfond: Länsförsäkringar Global index eller SPP Aktiefond Global (0,2 % avgift)
Svensk räntefond: Spiltan räntefond (0,1 % avgift)

Om man väljer att applicera denna strategi på PPM så kan man byta ut den globala aktiefonden mot AP7 Aktiefond för att få extra hävstång.

En amerikansk variant skulle kunna vara följande ETF-er:
Amerikansk indexfond: Vanguard S&P 500 (0,05 % avgift)
Världen ex USA: Vanguard FTSE All World ex-US (0,14 % avgift)
Amerikansk räntefond: Vanguard Short-term Bond (0,1 % avgift)

För att få lägst kostnad att handla med amerikanska ETF-er så är det bäst att använda DeGiro där man kan lätt ha ett dollarkonto och ett byte med 100 000 kr då endast skulle kosta 0,08 %. Anledningen till att använda ETF-er är att man då kan genomföra bytet i real-tid och slipper ligga utanför marknaden i några dagar.

I form av privat sparande så är det bäst att använda ISK på grund av bytena.

Själv använder jag den svenska varianten i mitt pensionssparande och den amerikanska varianten i mitt privata sparande. Den svenska varianten ligger i globalfonder medan den amerikanska ligger i amerikanska räntefonder. Däremot agerade jag själv på den amerikanska signalen i den svenska varianten på grund av dollarrallyt, vilket betyder att den också ligger i en räntefond. 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *