Björnsignaler

De senaste åren har jag letat runt en del efter bra signaler när man bör gå ur börsen och vad för signaler som fungerat historiskt. De bättre signaler som jag kommit fram till är:

  • Absolut momentum vilket innebär att 12-månaders avkastning måste vara bättre än den för korta räntor.
  • MA10 veckors eller MA200 dagars vilket innebär att kursen ska vara högre än 200-dagars eller 10-veckors glidande medelvärde.
  • Konjunkturstrategin vilket innebär konjunkturbarometern måste varit över 110 i 3 månader för att ge en säljsignal. 
Alla dessa signaler har gett en bra riskjusterad avkastning under längre perioder som jag själv testat på och därmed vore det intressant och se vilka signaler som nu ges. 
Först tar vi amerikanska börsen (S&P 500):
  • Absolut momentum: Sälj aktier
  • MA200: Sälj aktier
  • Konjunktursignal (http://imarketsignals.com/bci/): Håll aktier
För den svenska börsen är signalerna följande:
  • Absolut momentum: Håll aktier
  • MA200: Sälj aktier
  • Konjunktursignal: Håll aktier
Totalt sett så säger momentum-signalerna att man ska sälja aktier och konjunktursignalerna att man ska hålla aktier. Kollar man runt på bloggar etc så ser man att de som går på momentum och trender har sålt, t.ex. Kavastu, medan de som går på konjunktur håller fortsatt aktier, t.ex. Gottodix.
Själv gick jag först på konjunktursignaler men har gått över till momentum. Anledningen till detta är att vi nu är i en period med ytterst speciell börs där världens marknader har blivit kontrollerade av centralbankerna i form av att stimulera ekonomin. Därför tror jag att vi kan genomgå en period där inte konjunkturen är ett lika bra riktmärke som de senaste 20-30 åren som många sådana strategier är testade på. Däremot så har momentum fungerat under ett flertal testperioder på över 100 år på olika marknader och levererat en klart bra riskjusterad avkastning. En sådan strategi kan ge underavkastning ibland och vi får se om några månader vart marknaden tar vägen. 
På grund av de mixade signalerna så är jag fortfarande 50-50 till om vi kommer se en krasch nu eller om vi kommer se en vändning uppåt igen. Vi kan lika gärna stå 30 % högre som 30 % lägre om ett år. Däremot om vi kollar på hur marknadsaktörerna agerar så verkar det allt mer se ut som en bear market. Vi får se vad de kommande månaderna leverar. Svenska börsen är ned -13 % sedan toppen och den amerikanska är ner -8 %, så än så länge har vi inte sett någon ordentlig nedgång.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *