Tillgångars momentum – dagens läge i guld, olja och aktier

I ett tidigare inlägg så skrev jag om att många ser det som läge att gå in i guld och olja med dagens priser. Själv tycker jag också att det snart kan bli ett bra läge, men det är en sak som står fel till: deras momentum. Så momentum är helt enkelt prisrörelsen det senaste året, halvåret eller så. Dual momentum som jag applicerar på mitt globala sparande investerar i den börs som gått bäst det senaste året av USA, ACWI ex US eller räntor. Som jag visat tidigare fungerar det också bra att kombinera momentum med t.ex. guld. Av denna anledning så känns det ganska dumdristigt att gå in i guld eller olja i dagsläget.

Kollar vi på utvecklingen för aktier, guld och olja de senaste tio åren så fås följande grafer:

Man ser tydligt att enligt en momentumprincip så bör man inneha aktier snarare än guld och olja. Med 12-månaders momentum (som fungerat bra historiskt sett) så har guld gått ner med -15 %, olja med -53 % och aktier upp med + 7 %. Tydligt så är aktier bäst att inneha i dagsläget.

Av denna anledning så var mitt köp i Tethys Oil dåligt att göra i dagsläget (det var mer andra faktorer som spelade in till varför jag gjorde det) och det är bättre att vänta tills man ser en vändning i prisrörelserna.

Själv har jag funderat på när det är läge att gå in i olja eller guld. Det är lite suktande att gå in vid en sättning, men det kan mycket väl fortsätta nedåt och det är problematiska branscher i dagsläget. Oftast är rådet att inte köpa vid ett läge som nu, då det kan falla mycket mer från dagens läge. Helst bör en vändning ske och det är lättare att gå in efter en vändning än innan. Det nya läget som kommer nu kan mycket väl vara det nya normala och de kanske pressas ytterligare och aldrig repar sig.

Att gå på 12 månaders momentum känns därmed mest lämpligt där då guld är den mest aktuella tillgången. Vid eventuell turbulens på marknaden kan guld mycket väl gå bättre än aktier det kommande halvåret. Gapet är nu ganska stort, men till november/december så behöver guld endast gå upp med 10 % mot aktier för att ha gett bättre avkastning på årsbasis. Därmed kan en signal mycket väl komma i höst, än så länge avvaktar jag med att köpa guld.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *