Går publik

Jag har aldrig riktigt tänkt att bloggandet ska vara anonymt i längden utan det blev mest så till en början då det var lite standard i bloggvärlden. Nu känns det därför läge att gå publik och skriva under mitt riktiga namn då jag tänkt börja gå på diverse aktieträffar och så. Själv står jag för det jag skriver här på bloggen (även om jag självklart kan ändra mig) och mitt yrke är inte direkt kopplat till det som skrivs på bloggen. Faktiskt så tillhör det en del av mitt yrke att som forskare och utbildare att sprida kunskap om diverse forskning till allmänheten, så ni kanske får se något fysikinlägg här i framtiden. Jag tror det finns ett intresse bland flera investerare om att få lära sig begränsningarna med fysiken och dagens teknik som oftast inte tas upp i annan media (har t.ex. på olika aktiebloggar läst om kvantdatorer etc).

Så vem är Investerarfysikern? Jag heter egentligen Henning Hammar och doktorerar på avdelningen för materialteori vid Uppsala universitet. Är uppväxt i Stockholms söderförort (Tyresö och Nacka) men har bott i Uppsala i stort sett större delen av mitt vuxna liv. Till grunden är jag civilingenjör i Teknisk fysik (vilket tydligen flera är i bloggvärlden, t.ex. Aktiefokus och RikaTillsammans) och hamnade på att doktorera i teoretisk fysik då jag tyckte det var kul, utmanande och tillfälle fanns.

Jag forskar på nanomaterial där fokus är att beskriva ytor eller enstaka molekyler/atomer med analytiska metoder. Det inkluderar en del härledning med papper och penna samt lite kodande för att lösa det numeriskt. Mitt nuvarande projekt är att beskriva en magnetisk molekyl i en tunnelövergång och räkna på hur vi kan läsa av molekylens magnetism och kontrollera denna med elektriska strömmar. Detta är både intressant ur ett grundforskningsperspektiv, men också för tekniska tillämpningar då det skulle kunna göra t.ex. hårddiskar och minnen mycket mindre. Här är en liten fin bild över systemet:

I övrigt så undervisar jag i mekanik i civilingenjörsprogrammen (något läsare märkte av i våras då jag skrev om civilingenjörsprogrammet samt brister i den nuvarande universitetsundervisningen) samt sitter som en av två doktorandrepresentanter i styrelsen för Institutionen av fysik och astronomi.

För ett tag sen fick jag lite läsarfrågor om fysik och vill bara säga att jag är glad på svara på såna frågor med. Det är alltid kul att dela med sig och fysik är egentligen inte så svårt som man kan tro. T.ex. om man har grundläggande matematik och läser böckerna ”Feynman lectures” så lär man sig de mesta i en fysik kandidat (finns att läsa gratis här: http://www.feynmanlectures.caltech.edu/). Tyvärr görs oftast fysik svårare än vad det är. Angående Feynman så kommer jag byta ut min Feynman bild på Twitter mot en Feynman-inspirerad bild jag tog i våras.

Avslutningsvis vill jag säga att det är roligt att se hur fler och fler bloggare blir publika och att diskussionen på internet blir mer publik. Jag hoppas att lite av min bakgrund ger en bättre bild över mitt sätt att investera då det är ganska kvantitativt och forskningsbaserat utifrån min fysikerbakgrund samt att bloggen får en mer personlig touch. 

2 reaktioner på ”Går publik”

  1. Kul – en bra trend (så länge frivilligheten lever vidare). Därtill läsvärt.

    Jag tycker mig inte riktigt ha den möjligheten men vi har tillsvidare två andra lösningar på problemen som följer av att vara anonym. Dels transparensen via bl.a. Shareville. Dels att vi även lägger ut vår ekonomi och lite mer vardagliga saker om oss själva på en egen blogg.

  2. Ja, det är lite begränsningar med att gå ut med vem man är. Tyckte det däremot vägde upp för eventuella fördelar. Men alla har inte den friheten tyvärr, och jag kommer tyvärr inte vilja redovisa så mycket utveckling i kronor framöver och lite andra saker.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *