Guld och olja

Man ska inte fånga fallande knivar, men oftast är det bland fallande knivar många bra ”contrarian” köp finns. På senare tid har jag läst en del om guld och olja och det finns många som nu börjat göra bet på att de börjar bottna. Kan rekommendera det Mikael Syding, Jesse Felder och John på csinvesting skrivit om olja och guld. Det finns mycket som talar för att de kan vända, även om det känns som de kan falla mycket mer.

Så på det hela har det fått mig lite intresserad av att köpa både guld och olja. Däremot befinner sig båda i fritt fall just nu och jag köper ogärna något som faller. Hellre avvaktar jag till att se en slags vändning i momentum, något som talar för att skutan vänder och guld och olja står högre om ett tag. Det kunde man tro om olja t.ex. för några månader sen, men däremot så fortsatte fallet som vi just nu är inne på. Vi får se hur det går framöver men tror att vi kan se en vändning i höst framöver. Oljan kan mycket väl sjunka ner till 30 dollar fatet (även om mycket talar för mycket av marginalproduktionen stannar vid 40 dollar fatet) och guldet under 1000 dollar.

Min plan är att ta en position i både olja och guld under hösten. Detta är en ganska begränsad position som kommer att ske i nyinsättningar. Det kan mycket väl bli så att det är ett helt fel bet, men det känns som att det kan börja bli läge att vara ”contrarian”. Det kommer totalt ske med max 5 % av innehavet, så det blir en ganska begränsad position. Det blir också en hedge mot en högt värderad börs, då det i dagsläget känns vettigare att köpa t.ex. guld och olja än aktier ur ett värde/contrarian-perspektiv.

När det kommer till guld så blir investeringen i antingen ETF:en GLD eller GDX. GLD investerar i guld medan GDX investerar i företag som bryter guld och har på så sätt en hävstång. GDX har lite mer än dubbla hävstången om vi kollar senaste åren än GLD. Nackdelen med GDX är att det är aktier och kan korrelera med börsen, men då de fallit med -45 % senaste året så känns det inte så troligt. Att köpa båda skulle i så fall vara en mellanväg.

För olja så är den intressantaste investeringen Tethys Oil. Detta prima bolag klarar både av ett lågt oljepris samt skulle dras med bra av ett högre oljepris. Det finns lite risker med detta bolag då de har en ganska koncentrerad verksamhet, men de har en god historik och det är svårt att inte gilla företaget. Hade det inte varit för ett fallande oljepris så hade jag köpt det för länge sedan.

I dagsläget ser det ut som att guld har återhämtat sig lite från botten den 4:e augusti. Vi får se hur utvecklingen blir framöver och om det kommer fortsatta fall eller om det vänder upp. Själv avvaktar jag tills månadsskiftena för att se om det är lämpligt att ta position.

Oljan har legat stilla sedan 4:e augusti i BRENT medan WTI har fortsatt falla. Det ska bli intressant att se hur de utvecklats och skillnaden mellan WTI och BRENT har blivit ganska stor nu, från ca 4 USD till 7 USD per fat. Jag köpte Tethys Oil i fredags inför rapporten då de kändes översålda även för dagens prisläge. Går WTI ner till 30-35 USD och BRENT till 40 USD så kan jag troligtvis öka då det känns som ett översålt läge och troligtvis kommer mycket marginell produktion lägga ner vid lägre prisnivåer.

Vill poängtera att dessa köp kommer vara mer spekulativa för att se hur bra det går att köpa lågt värderade reella tillgångar som förhoppningsvis är negativt korrelerade med resten av börsen. Dessutom kommer det köpen endast vara för några tusen kronor och mycket väl kan tillgångarna sjunka med -50 % till, något många analytiker säger. Kommer därför att avvakta tills det ser ut som läge att gå in, det är inget fel att ha lite momentum i ryggen. Ett halvårs positivt momentum gav en bra entry i guld år 2001 och i olja år 2009.

Vi får se vad det blir. Än är jag inte säker på hur jag ska göra, då det är alltid svårt att satsa på marknader och köpa tillgångar som olja och guld. Man ska inte heller underskatta marknaders momentum. Däremot så är det mycket som talar för att det kan börja trenda åt motsatt håll, då både guld och olja börjar bli lågt värderade och aktier och obligationer är högt värderade. Någon gång bör det vända och då vill man gärna hoppa på nästa tåg.

EDIT: Hittade denna sida om marginalkostnader för produktionen av olja. Mycket produktion klarar inte lägre än dagens nivåer, men om vi ser en mycket lägre efterfrågan så kan mycket väl hamna på 20-30 USD som är nästa nivå. http://knoema.com/vyronoe/cost-of-oil-production-by-country

4 reaktioner på ”Guld och olja”

  1. Om syftet endast är att spekulera, varför inte investera i t.ex. smycken då? Eller ja, "accessoarer" kanske är ett mer "könsneutralt"ord. Hur som, det jag funderar på är; om syftet är att hedgea mot en bear-marknad, då borde väl accessoarer ha en bättre motståndskraft? Ponera att du investerar i, låt oss säga en guldkedja; om guldpriset i gram går upp – då kan du sälja med vinst. Om det går ner, då sitter du ändå på något materiellt som du kan återanvända i framtiden (t.ex. smälta ned till vigselringar, en liten guldklimp, whatever). Skulle kedjan bli stulen får du tillbaka majoriteten av värdet på försäkringen.
    Störst "historisk utdelning" sett till accessoarer får man väl dock av t.ex. Rolex-klockor (om vi exkluderar unika kvinnosmycken som kostar flera miljoner). Där skulle man snarare kunna se till en "investering" som man samtidigt kan njuta av (om man gillar klockor dvs.).

    Jag tänker att det kanske inte är helt logiskt att hedgea mot finansiella instrument med finansiella instrument? Förstår du vad jag menar? Sedan handlar väl allt om vilka summor man pratar om. Om du inte bryr dig om ifall du förlorar pengarna på "experimentet" kanske det inte spelar så stor roll. *shrugs*

  2. Ja, jag har funderat på det. Det finns en sida som heter Libertysilver där man kan köpa fysiskt guld. https://www.libertysilver.se/ Enda nackdelen är att det är höga kostnader vid köp/sälj. Spreaden är runt 5-10 % plus att man behöver betala för frakt. Många så kallade "gold bugs" som tror att världens ekonomi kommer att kollapsa förespråkar det. Plus att det ska vara säkrare än att köpa pappersguld som en ETF. Enda problemet är de höga kostnaderna och förvaringen. Men visst, det skulle vara kul att ha lite guldmynt hemma. Lite mer på "riktigt" än ett värdepapper.

  3. Jag är lite rädd för att köpa guld, om jag ska vara ärlig. Eller ja, inte i form av något som kan ge mig "vardagsnjutning", t.ex. accessoarer eller konst. Men jag inbillar mig att om jag investerar i guld kanske jag förlorar den delen av mig som vill att vi ska nå en punkt där vi kan konvertera ett element till ett annat, under kontrollerade former. (Har för mig att jag har läst ett papper där man gått från H till He, men jag kan inte hitta det så misstänker att jag har drömt det.) Tänk då om jag sitter tungt investerad i guld – då kanske jag blir en sådan som inte vill det?! Apropå irrationella fobier och whatnot…

  4. Ja, historiskt sett så är guld inte en toppeninvestering. Gett typ samma avkastning som inflationen. Rekommenderar själv inte guld som en långsiktig investering, men ibland kan det finnas lägen som idag då det kan bli en bra investering på medellång sikt. Jag förstår verkligen varför många rekommenderar att inte investera i guld och olja.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *