Köpt Tethys Oil

I fredags köpte jag Tethys Oil. Jag har länge funderat på att köpa bolaget och passade på nu inför rapporten med ett nedpressat oljepris. Min förhoppning är att marknaden kommer ta bolagets rapport positivt och det var bättre att gå in innan rapporten än efter, men man vet aldrig med aktiemarknaden och mycket väl kan det motsatta ske. Reaktionen på Paretos rekommendation i fredags stärkte min tes av att bolaget var översålt och att det kan vara läge att gå in nu.

Tethys Oil har jag bevakat sedan november men avvaktat med att köpa på grund av det pressade oljepriset. Det är det bolag som klarat prisfallet bäst och klarar av att generera vinster vid dagens oljepris. Bolaget kan givetvis fortsatt pressas av sjunkande oljepris men det är svårt att se att oljepriset under lång tid kommer ligga under 40 USD per fat. Mycket väl kan det uppstå bättre köplägen de kommande månaderna, men jag köper det på ett års sikt och tyckte att jag betalade ett bra pris på bolaget.

Tethys Oil har främst sin produktion i Oman vilket gör det ganska känsligt för lokala problem. Däremot verkar Oman vara stabilt i jämförelse med regionen och de politiska riskerna inte så stora. Utöver det så har man nu prospektering i andra delar av världen. De uppvisar en fin historik och jag tror de kommer fortsatt leverera. Kollar man på Stockholmsbörsens oljebolag så är det klart det finaste och vill man satsa på att oljan nu är billig är Tethys ett av de mer intressanta alternativen.

Alla inköp i min aktiva portfölj kollar jag mot min checklista där Tethys klart fått bra resultat:

Det som talar emot investeringen är en fallande kurs och fallande oljepriser. Som jag många gånger nämnt är det inte så bra att gå emot momentum, men i detta fall kunde jag inte motstå att passa på vid ett så pass lågt pris. Jag är mycket medveten om att aktien kan falla ytterligare och det kan finnas bättre köplägen framöver, men då mitt köp var litet så kändes det inte värt besväret att vänta. Hellre passar jag på nu än att spekulera i lägre priser.

Även om Tethys inte kommer gå så bra framöver så är de i övrigt generösa mot sina aktieägare med regelbundna återköpsprogram och utdelningar.

Tethys tillsammans med Lucara har blivit mina ”contrarian” satsningar på råvarumarknaden som tagit ordentligt stryk på sista tiden. Lucara tappade -15 % på en annars helt okej rapport. Vi får se nu hur det går med Tethys. Båda värderas nu till P/E 7 för årets förväntade vinst och det känns som att de har tagit mycket stryk på grund av den negativa utvecklingen av råvarumarknaden. Företagen levererar, växer och kommer generera bra med kassaflöden en lång tid framöver. De rankas nu på plats 2 och 3 efter Magic formula då de båda värderas till EV/EBIT under 5 och har en ROC på över 20 %. De båda sitter på tillgångar som håller en lång tid framöver och kommer förhoppningsvis betala tillbaka dagens pris flera gånger om. De kan självklart ta mer stryk den närmaste tiden, men på sikt tror jag att de är bra investeringar. Nu får vi se vad nästa vecka bjuder på.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *