Semesterspaningar

Fyra veckor av semester lider nu mot sitt slut. Har blivit lite mindre aktivitet på bloggen på grund av det, kanske inte märkts så mycket då jag skrev ganska många inlägg i början av semestern som lades ut i lagom takt. Sitter nu med ansiktet halvt sönderbränt från en dag på sjön (knappt 20 grader och blåst gör att solen knappt känns …). Blivit en riktig Sverigesemester med vandring i fjällen, besök på Linnés Hammarby och några dagar i skärgården och mälaren. Fick lite blodad tand och kollat på köp av t.ex. landställe eller båt för att sedan inse den ganska höga extra kostnad det skulle innebära. Också suttit och förundrat mig över hur folk öser ut pengar för att komma över ställen i skärgården och diverse båtar etc.

En intressant observation som jag gjorde under semestern är hur koncentrerad uppgången på bostadspriser varit till främst städer och bostadsrätter. Villor på många orter har knappt gått upp i pris och över riket sett så har prisuppgången sedan 2007 varit 35 % på villor och fritidsboenden där uppgångarna skett främst i städerna. Nu så har mycket av uppgången skett det senaste två åren så det skulle varit intressant att se innan dess. Samtidigt har bostadsrätterna gått upp med 70 % under samma tid och i medelstora städer med 80 % (enligt Valueguard). Ett intressant fenomen som jag upptäkt i bland annat Uppsala men som jag också upptäckt i andra städer runt om i landet är att 3-4:or inne i städerna kan nästan kosta mer än en villa 15-30 minuter utanför stan. Då inkluderar man inte ens det extra lån som BRF:en oftast har och det faktum att man inte äger bostaden (endast indirekt via en förening). Tyckte det var en intressant trendspaning på ”urbaniserings”-fenomenet.

Har varit lite småaktiv att följa börsen. Verkar helt klart som att det är ett ganska oklart läge och jag säger som tidigare: mycket talar för både en fortsatt uppgång som nedgång. Börsen har i stort sett gått sidledes senaste månaden och det känns som den inte vet var den ska ta vägen. Augusti och september är historiskt sett svaga månader. I USA så har S&P 500 gått sidledes sedan i mars och Dow Jones har fallit sen maj. Mer än hälften av de amerikanska bolagen rapporterade negativ vinsttillväxt och marknaden där börjar se allmänt svag ut med de stora företagen som börjar gå ner. Den amerikanska börsen behöver falla med ca -6-8 % för att utlösa säljsignal i de kommande två månadsskiftena enligt Global equity momentum. Om hösten blir svag så kan det mycket väl braka utför därefter. Allt mer tyder på att marknaden börjar tappa och att ett 2007-års scenario spelar upp sig igen.

Andra tecken på det är att samtidigt som de indextunga bolagen går trögt så skjuter småbolagen iväg som kanonkulor. Vid årsskiftet kollade jag in de starkaste bolagen i årstakt och kom ihåg att det var knappt några som gått upp över 100 %. Nu är det en lång lista med företag som gjort det, många med alla möjliga konstiga namn och verksamheter som inte går med vinst. Min momentumportfölj har slagit index med 5 % sedan den 1:a augusti då det senaste bytet skedde. Bågen spänns ytterligare och efter lite surfande i Facebook-gruppen ”Aktier” så slås jag av de aktieförslag som sker och alla som skryter om hur de gjort enorma vinster i Precise och Fingerprint. Fingerprint cards värderas till 13,5 miljarder i skrivande stund med en rullande 12-månaders försäljning på 355 miljoner och en förlust på 137 miljoner per år. Förstår helt klart varför den blivit en av de mest blankade aktierna.

På det stora hela så kan mycket väl en nedgång komma att ske och det ska bli en intressant höst. Det börjar bli mycket motvind och nyheterna från Kina är inte så positiva. Frågan är om vi går in i en nedgång eller lågkonjunktur nu eller om börsen och konjunkturen orkar pusta på i 1-2 år till. Själv agerar jag allt mer defensivt i dagsläget och är förberedd för det värsta. 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *