Tethys oil kvartal 2

Som jag skrev i helgen köpte jag Tethys Oil inför andra kvartalets rapport. Nu var mottagningen ganska ljum och jag hade likaväl kunnat vänta. Däremot var rapporten helt okej med ett bättre resultat i andra kvartalet än i det första. Tethys kommer som vanligt med vettiga beslut och är ett av de mer investerarvänliga företagen jag observerat.

Nytt för detta kvartal är att de lägger om sitt mål för skuldsättningsgraden så att den ska vara 30-40 % och de ska i stort sett arbeta bort sin nettokassa. Detta ska ske på två sätt; att köpa billiga tillgångar på grund av oljeprisfallet och överföra kapital till ägarna. I dagsläget ligger de på en skuldsättningsgrad på runt 10 %, vilket är alldeles för lite för att vara sunt. Läste nyligen i What works on wall street att de bolag som gått bäst har är de med en mellanstor skuldsättningsgrad, typ 20:e-percentil till 80:e percentil, vilket innebär att 10 % är för lågt men att 30-40 % är alldeles lagom. Så de gör helt rätt med att försöka hitta någon användning för pengarna.

Med denna rapport bakom sig så tyder det på att jag likaväl kunnat vänta med att köpa Tethys. Däremot så är det svårt att spekulera i hur oljepriset går och då jag tog en liten position finns det utrymme att öka. Nu får vi se om det fortsätter nedåt, men det finns mycket som talar att 40 USD är botten (marginalproduktion etc) och många prognosmakare säger att vi inte ska mycket lägre:
http://blogg.avanza.se/hemberg/2015/08/18/oljepriset-drojer/

Visst, det finns en risk att olja kommer vara för evigt nedpressat i pris. Men vid nivåer på 40 USD gör Tethys fortsatt vinst och har möjlighet att göra bra förvärv utifrån sitt kassaflöde. Det leder till att Tethys kan fortsatt vara en bra investering vid ett lågt oljepris. Men oljan kan dyka ännu mer och det nya normala kan bli 20-30 USD, vilket skulle göra olja till en mindre bra investering. Först om några år vet vi svaret.

I övrigt så kom Proffice med rapport idag som var helt okej. Vi får se om det blir en uppvärdering, marknaden gillade i alla fall rapporten. Lucara sålde lite fina diamanter och gick upp än mer, detta troligtvis då kursen varit nertryckt. Lucara forsätter leverera men är som Tethys nertryckt av lägre råvarupriser.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *