Plan för investeringar i höst

Ni som läst min blogg ett tag vet att jag har haft en ganska bearish hållning till börsen sedan juni. Allt mer talar för nedgång och det jag skriver i detta inlägg hade jag tänkt skriva för en vecka sen, den senaste veckans nedgång bekräftar nu trenden. Den amerikanska börsen hade sin sämsta börsdag sedan 2011 igår, riskfyllda krediter har sålts av och oljan går fortsatt ner:
http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-08-20/asian-futures-fall-amid-u-s-stock-selloff-as-oil-mired-in-slump

Guldet går fortsatt upp av dessa rörelser och är nu upp + 9,5 % i årstakt (i SEK) mot + 14,6 % för börsen här i Sverige. När guld gått bättre än börsen det senaste året brukar det historiskt sett vara bra att byta. Jag har länge funderat på att investera en liten del i guld och kommer nu att ta små positioner i och med månadsinsättningarna de kommande månaderna.

För dual momentum/enkla fondportföljen som nu ligger investerad i S&P 500 börjar det bli dags att gå över till räntor. Detta sker då S&P 500 har gett lägre avkastning än 3-månaderns statslåneränta senaste året vid månadsslutet, vilket är ungefär – 1 % från dagens värde. Så faller S&P 500 med -1 % till månadsskiftet så går jag över till räntor. I detta fall blir det korta räntor, även om det är långa räntor i Antonaccis modell. Detta då denna modell är testad under den 40-åriga bullmarket som funnits i obligationer, vilket gett långa räntor fördel. Däremot tror jag på att vi kan se en 30-årig bear market i obligationer som skedde under 1930-1960-talet där korta räntor gav mycket bättre avkastning än långa. Visst, långa räntor kan gå upp vid ett börsfall, men jag ser alldeles för många risker där i dagsläget.

Globala index som MSCI ACWI inkl utdelningar har gett en negativ avkastning på -6,5 % i USD det senaste året, vilket redan indikerar en säljsignal enligt absolut momentum. Nu får vi se om det spiller över till USA också. Vi är nu ner snart – 15 % sedan toppen här i Sverige och under lägsta nivån för juli. Det ska bli intressant att se vad september bjuder på, men enligt statistik från börsräven Kavastu så ger denna månad en negativ avkastning på – 10 % i snitt under en bearmarknad:
http://playdirekt.se/2015/08/21/2015-08-21-borsraven-kavastu-intervjuas/

Jag har som princip att inte röra befintliga innehav i mina strategier utan justerar endast mina insättningar. Då mina långa aktieportföljer är överviktade så kommer främst insättningarna ske i dual momentum, korta räntor och guld i höst. Min nuvarande fördelning är 20 % räntor, 44 % aktieportföljer och 36 % dual momentum (SPP USA) (totalt 80 % aktier). Vid en eventuell säljsignal i dual momentum kommer jag då vara investerad till 44 % i aktier och låta detta gå ner till 40 %.

Vid månadsskiftet kommer jag också omallokera mina kvantitativa portföljer då dessa blev lite felallokerade från början. Då kommer jag också starta min kvartalsvisa rullande schema av kvantitativa portföljer där jag gör insättning och omallokering i en portfölj per kvartal. I dagsläget har jag två testportföljer och enkla aktieportföljen som kommer att allokeras om i det nya schemat. Som det ser ut nu så kommer augustiportföljen vara Trending value från ”What works on wall street”, novemberportföljen vara Deep value (EV/EBIT) från ”Deep value” av Carlisle och februariportföljen kommer att vara enkla fondportföljen (EV/EBIT + momentum). Majportföljen är ännu ej bestämd, men jag har ett tag tills dess att reflektera över vilken den blir. Alla dessa tre portföljer testas i detta inlägg och det visar sig att efter att ha räknat med en avgift på 1,5 % per år så ger dessa en avkastning bättre än de bästa fonderna:
http://www.quant-investing.com/blogs/general/2014/05/12/a-simple-ration-beats-the-world-s-best-value-funds
Där framgår det också anledningen till varför jag vill ha flera portföljer, då alla dessa trots likvärdig avkastning på sikt går olika bra olika år och olika bra på olika marknader. En annan intressant observation är att man om man ska köpa fonder ska man köpa fonder med trädnamn, efternamn eller innehålla ”value” i namnet.

Nu får vi se om vi kommer se en rysande börshöst. Det känns som att börsen kommer rekylera lite under kommande vecka, men på sikt tror jag det fortsätter trenda nedåt. Det börjar blåsa upp motvind och mönstret i både Sverige och USA ser rysande likt ut tidigare börstoppar. Både under 2000 och 2007 så gick USA-börsen sidledes i lite mer än ett halvår innan den föll, på samma sätt som nu. Fallet nu liknar det som skedde i september år 2000 och januari år 2008, ett fall på ca -10 % ett halvår efter världens andra börser börjat falla och som man kan säga inledde bear-marknaderna i USA. Det var också då dödskorsen sattes, liksom kan hända nu. Nu får vi se om detta fortsätter in i september. 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *