Månadsuppdatering momentumportföljen

Nu är det dags för en månadsuppdatering av momentumportföljen. Förra månadens aktier som jag köpte den 14:e juli har gått upp med 0,25 % mot index på 0,1 %. Däremot sedan den 1:a juli så skulle portföljen ha gått upp med 7,6 % mot index på 3,45 %, så en bra överavkastning jämfört med index. Det märks att momentum-effekten fungerar bra nu och den klara överavkastning som skett sedan jag började bevaka den i början av året fortsätter. Bytet skedde i måndags och senaste veckan har portföljen gått upp med 5 % mot index på 1,37 %.

Senaste månadens innehav är följande:

Kommande innehav blir följande:

Det innebär att fyra innehav byts ut, nämligen Unibet, Axfood, Vitrolife och Victoria Park mot Nobia, Bilia, Transmode och Hemfosa. Det är ganska stor omsättning och det ska bli intressant att se hur portföljen presterar kommande månad.

Den 16:e juli satte jag också samman en lista för hela Stockholmsbörsen (small + mid + large cap). Denna lista hade gett +12 % jämfört med + 7,6 % för endast mid + large cap i juli. Nu sattes listan samman lite sent, men jag har valt att sätta ihop en liknande lista för augusti för att jämföra med mid + large cap. Listan är nedan:

Denna ska testas mot listan ovan och utvärderas i slutet av månaden. Momentum effekten är starkast bland small cap, vilket ses i listan ovan. Senaste två veckorna har ett företag bytts ut, så inte så hög omsättning. Däremot är nästan alla bolagen ovan extremt upphaussade och det känns mycket riskfyllt att sätta in pengar i dessa om vi kommer att se en mer turbulent marknad framöver. Det jag gillar med mid + large cap portföljen är att det är mycket erkända bra företag som tjänar bra med pengar som är med där, jämfört med small cap listan.

Får se vad augusti bjuder på. Juli har varit en intressant månad och på grund av rapporterna har det varit en givande månad för momentum effekten, men också lett till stor omsättning. Nu kommer ännu fler rapporter vilket kan fortsätta stuva om i portföljen. Det ska också bli intressant att se hur portföljen går en hel månad. 

4 reaktioner på ”Månadsuppdatering momentumportföljen”

  1. Det som skrämmer mig med att göra följa-john på företagsnivå är att det kan gå så bra tills det inte går bra alls. Precis som du skriver i texten om risker så kan topparna vara upphaussade. Om något gått upp 50% eller 100% så kan det mycket väl bero på osanna rykten eller spekulationer om inköp och kommer då inte aktien falla som en sten tillbaka till tidigare nivåer?

    Är sådana fall inräknade i planerna kanske och tanken är att bara X% råkar ut för det och det kompenseras av att (100% – X%) fortsätter uppåt?

  2. Ja, det är det som är risken med strategin. Men då innehavet uppdateras varje månad så tas de snabbt in vid uppgång och tas snabbt ur vid ett fall. Momentum-effekten fungerar bra över tid men kan liksom värde underprestera vissa tidpunkter. Small cap känns i dagsläget riktigt upphaussad jämfört med i julas. Tror att aktierna som gått upp med mest då hade gått upp runt 100 %, nu är alla topp tio aktier upp med mer än 100 %. Det är också lite därför jag vill testa hur en momentum-portfölj går nu, i och med det upphaussade läget. Men förhoppningsvis åker förlorarna snabbt ur och vinnarna fortsätter att leverera.

  3. Borde ju fungera lika bra med fonder? Med fördelen att risken är betydligt mindre att en fond ska tappa 50% på en månad, samt att man slipper courtage.

    /Berra

  4. Inte helt lika bra men nästan. Meb Faber har skapat en variant som heter Global Asset Allocation aggressive där man investerar i de tillgångar som gått bäst. Har kollat på den några gånger och tänkt att det vore ett bra komplement till dual momentum.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *