Implementerar en ettårsregel i aktiva portföljen

För att göra sparandet mer långsiktigt och tidseffektivt så implementerar jag en ettårsregel i aktiva portföljen. Detta är för att slippa hålla koll på aktieinnehavet regelbundet och sälja av innehav för tidigt. Det gör också så att tidshorisonten blir längre i sparandet och gör så att det skapar en systematisk genomgång av innehavet.

Ettårsregeln innebär att varje köp gås igenom ett år efter köp, efter ett år utvärderas aktien om den ska behållas eller ej. Om den behålls så utvärderas den efter ett år igen. Detta är för att inte sälja av aktier för tidigt och för att inte behöva bevaka innehavet så noggrant. Det skapar också en mental barriär att innehavet ska behållas i ett år.

Anledningen till att just inneha aktien i ett år är på grund av att det är standardtiden att inneha värdeaktier i kvantitativa strategier då det oftast kan ta ett år för marknaden att uppmärksamma aktien. Sedan om allt talar för att aktien fortfarande är en bra investering är det bara att hålla kvar i den efter ett år.

Med ettåriga intervaller så kan man också lägga ner ordentligt med tid för att utvärdera aktien. Vid 10-20 innehav i aktiva portföljen blir det ungefär 1-2 innehav per månad att kolla.

En annan som använder ettårsregeln som jag kan rekommendera att kolla in är Värdebyrån. De använder den på främst inköp av net-nets som oftast behöver utvärderas först efter ett år. På samma sätt ser jag det lämpligt att ha en ettårsregel på t.ex. flera lågt värderade innehav jag har. Sen får man givetvis se och utvärdera om det finns fortfarande ett bra case att behålla aktien eller om det är dags att byta ut den.

En sak jag gillar med ettårsregeln är att man i så fall helt kan ignorera kortsiktiga svängningar då fokus ligger på att aktien ska ge bra avkastning på sikt. Tror att det är en nog så viktig aspekt i ens sparande. Speciellt då fokuset ligger på mikro istället för makro är detta viktigt, för då kan man helt ignorera att hitta bra eller dåliga inköpslägen.

För mina nuvarande innehav innebär att tidpunkten att gå igenom dessa är:
Proffice 20:e november
Lucara 20:e november
Doro 28:e januari
MQ 28:e januari
Bakkafrost 27:e februari
Oriflame 31:a mars
Viking supply ships 25:e mars
Dedicare 28:e april

Det dröjer därmed tills november innan något ska bytas ut. Det innebär att fokus nu är på att leta nya innehav till portföljen som ska behållas i ett år framåt.

2 reaktioner på ”Implementerar en ettårsregel i aktiva portföljen”

  1. Jag har sett at du har en reltivt tydlig bild av innehav på twitter men det hade varit smidigt att kunna följa innhavet i alla dina portföljer via en flik direkt på bloggen, för på shareville verkar det inte kunna synas speciellt mycket?

  2. Hej, alla mina svenska innehav visas på Tradevenue: http://www.tradevenue.se/Investerarfysikern/portfolio
    Tidigare har jag haft en pie chart på under fliken "Aktiv portfölj", men den var så jobbig att uppdatera om jag gjorde inköp eller kurserna gick upp eller ner. Men la till där nu mina nuvarande innehav ovan. Kommer också göra en större uppdatering för innehaven vid nästa månadsskifte, så kommer uppdatera mer då. Tack för påpekandet.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *