DeGiro för utländska ETF:er?

Jag fick en fråga om DeGiro passar bra om man vill ha ett regelbundet sparande i Dual momentum i amerikanska ETF:er. Jag valde att kolla upp det, då de nu erbjuder ISK. Jämförelsen gäller att man köper några gånger per år och gör 1,5 byten per år för hela innehavet (snittbytestiden för Dual momentum). Jämförelsen får bli mellan Avanza och Degiro.

Kostnader:
Avanza Mini: 0,25 % courtage (minst 1 USD) + 0,25 % valutakostnad per köp
DeGiro: 20 kr courtage + 0,12 % rörlig kostnad per köp plus 25 kr per år

Minsta köp per gång (för att få 0,5 % avgift):
Avanza: 4000 kr
DeGiro: 5000 kr

Exempel 1:
Gör två affärer med 10 000 kr
Avanza: 75 kr eller 0,75 %
DeGiro: 67 kr eller 0,67 %

Exempel 2:
Gör två affärer med 50 000 kr.
Avanza: 350 kr eller 0,75 %
DeGiro: 115 kr eller 0,23 %

Exempel 3:
Gör två affärer med 100 000 kr.
Avanza: 750 kr eller 0,75 %
DeGiro: 175 kr eller 0,175 %

Exempel 4:
Gör två affärer med 300 000 kr med Avanzas fast pris.
Avanza: 1599 kr eller 0,533 %
DeGiro: 785 kr eller 0,26 %
Förlorad källskatt 1000 kr (vid 3,33 % direktavkastning)

Det är värt att notera att källskatt över 500 kr inte avdragsbar vid underskott av kapital, vilket därmed börjar påverka vid belopp över 100 000 kr givet en direktavkastning på 3,33 %. Det gör att i sista fallet så kan man förlora källskatt.

Vid alla belopp över 10 000 kr så vinner DeGiro på att ha lägst courtage. Det innebär att DeGiro borde vara bäst att ha en Dual momentum portfölj hos. Enda problemet jag har med DeGiro är att de är en så pass ny spelare och det är lätt att tveka på om pengarna är säkra där. DeGiro verkar trycka på det ganska mycket på sin hemsida och få allmän acceptans, så det kanske inte är något att vara orolig för.

Frågan blir sen om det är värt att ha ETF:er eller att ha en kombination av fonder istället? Med svenska indexfonder kan man enkelt få en avgift på runt 0,2 % och gratis sälj/köp. Enda problemet är att det tar ett tag att byta mellan fonder och det är svårt att exakt återskapa ACWI ex US samt att hitta en bra obligationsfond i USD. Då kan det vid 50 000 kr vara vettigt att använda ETF:er, då dessa med 0,1 % i avgift och 0,23 % i transaktionskostnader kostar totalt 0,33 % per år. Att betala 0,13 % mer i kan i så fall vägas upp mot en minskad avkastning om man hade använt svenska fonder istället.

Man blir lite sugen över att spara i ETF:er hos DeGiro för dual momentum-portföljen. Däremot är transaktionskostnaden lite avskräckande och att placera hos DeGiro. Jag är lite paranoid att ett flertal byten under ett år lätt äter upp innehavet, vilket gör att fonder skulle vara bättre. Den svenska fondmarknaden utvecklas också i rask takt i dagsläget och vi kan snart få se ännu billigare indexfonder. Plus att med indexfonder slipper man också källskattsproblematiken och att man alltid kan vara fullt investerad (ETF:er kan kosta mycket per styck).

Hur ser ni på DeGiro? Har ni testat vara kund hos dem?

10 reaktioner på ”DeGiro för utländska ETF:er?”

  1. Vilken fond eller ETF har du just nu i din dual momentum portfölj? Är det fortfarande SPP Global eller har du ändrat till SPP USA? Jag följer dig på shareville och i den portföljen har du SPP USA men kan tyvärr inte se när du köpte in den, historiken verkar inte fungera.. 🙂

  2. Efter jag skrev detta inlägg och funderat lite till över det så valde jag i veckan att gå över till SPP USA i portföljen i och med månadsinsättningen. Kom fram till att en kombination av indexfonder är att föredra då man kan månadsspara några hundra kronor samt att man slipper transaktionskostnaden vid byte samt källskattsproblemen. Märkte att det var en dag man låg utanför vid byte, men misstänker att slumpen kommer att göra att utvecklingen under de dagarna tar ut varandra (missade en uppgång på ca 1 % vid senaste bytet). En transaktionskostnad försvinner däremot för alltid.

  3. Det blir en blandning indexfonder. Kollar man in VEU så fås en viss fördelning per område. T.ex. 20 % Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Index + 50 % Europa index och 30 % AMF Aktiefond Asien Stillahavet täcker nästan hela VEU om man exkluderar 6 % i Kanada.

  4. Hej!
    Är det inte möjligtvis bättre att månadsspara i ETF:er via Nordnet istället då de har courtagefritt månadssparande just i ETF:er?

  5. Hur har du räknat ut courtaget för ETF-handel för Degiro?
    Som jag förstått det så ligger courtaget på 20:- + 0,02%, dvs betydligt lägre än vad du räknat på. Till det kommer sedan växlingsavgiften (SEK -> USD). Detta kan göras på två sätt. Automatiskt, eller manuellt.

    Väljer man att göra det automatiskt, så blir det en betydande kostnad, då varje växling kostar 0,1% (i varje riktning), dvs betydligt mer än själva courtaget.

    Manuell växling ligger på 10€ + 0,02%.

    Dock ser jag inget behov av att växla tillbaka till SEK mellan varje affär, då handeln sker i USD. Man kan alltså behålla USD från försäljningen och sedan köpa igen i USD, och då slippa växlingsavgiften helt för kommande affärer. Detta skulle i sin tur få ned courtaget betydligt jämfört med vad du räknat på.

    Detta är min tolkning av hur det fungerar efter en kort mail-kontakt med Degiros support. Du/ni får gärna bekräfta detta. Stämmer det är Degiro betydligt mycket attraktivare prismässigt, och deras ISK blir mycket intressant för ETF-baserade strategier.

  6. Ok, det lät riktigt bra att alltid kunna vara investerad i USD. Det förbisåg jag. Utöver det du beskriver så tog jag också med 25 kr per år för att ha USA-handeln aktiverad. Om man alltid är investerad i USD så blir courtaget endast 75 kr per år vid 100 000 kr eller 0,075 % per år, riktigt billigt. Då kan det helt klart vara att föredra jämfört med fonder eller att ha det någon annanstans. Gjorde fondbyte nu vid månadsskiftet mellan SPP Global och SPP USA, var 2 likviddagar vilket var riktigt segt (missade 2 % uppgång). Ska kolla med deras support om att ha en portfölj alltid investerad i USD. Tack för tipset!

  7. Roligt med likasinnade!

    Ja, har kollat in den och gillar strategin om det inte varit för de frekventa byten som sker. Kollade in investingforaliving.us som löpande uppdaterar strategin och turnover är mer än 100 % redan i är, jämfört med 0 % för Dual Momentum. Klart intressant, men lite för frekventa byten. Du kan kolla själv på portfoliovisualizer.com. Funderat på att också starta en sån portfölj, men har svårt att se fördelar mot att ha mer i Dual Momentum.

  8. Den ger en bra diversifiering jämfört med Dual Momentum GEM som enbart ligger i ett tillgångsslag samtidigt. Med lågt courtage bör det inte bli så stor del av avkastningen som äts upp av avgifter.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *