Investera långsiktigt i en strategi

Det viktigaste med en investeringsstrategi är att den är enkel, lätt att underhålla, man tror på den och är långsiktig. De enklaste är i stort sett buy-and-hold där man bara köper en gång och sedan behåller för alltid. En lite mer aktiv variant är en 60/40-portfölj (60 % aktier, 40 % räntor) eller permanenta portföljen som Jan på RikaTillsammans skriver om. Där behöver man regelbundet (årsvis eller så) göra en omfördelning så att fördelningen är densamma. Mer aktiva strategier så som dual momentum kräver att de kollas varje månad, men inte så mycket mer än det. Det viktiga är att man följer strategin och har innehavet en längre tid, då man många gånger underpresterar jämfört med index.

Utifrån dessa premisser så bör man skapa sin strategi. Därför gäller det också att man är ordentligt övertygad över strategin för att hålla fast vid den i 5-10 år framåt. Ett sätt man kan göra det på är att skapa en separat portfölj som man låter löpa på och som man regelbundet spara i. För att motstå frestelsen av att fördela om till andra portföljer så kan man ha portföljerna hos olika aktörer vilket skapar lite barriärer.

Dessa portföljer blir på ett sätt små pengamaskiner, investeringsapparater eller vad man vill kalla det. Tanken är att man endast ska sätta in pengar i dessa, aldrig ta ut, för att kanske längre fram kunna ta del av avkastningen. Det är så jag själv ser på mina nuvarande portföljer och strategier där jag ger regelbundna insättningar och ser dem växa.

För att också vara långsiktig i en strategi så är det bra att ha flera i tider då de presterar dåligt. Detta gäller speciellt kvantitativa strategier som lider av underprestation emellanåt. Genom att ha flera strategier så är det möjligt att sprida riskerna. T.ex. så har Magic formula presterat bättre än index i år, medan EV/EBIT och P/B har presterat sämre.

Därför kan det vara lämpligt att ha flera olika kvantitativa strategier man sparar i uppdelat under året men som balanseras om årsvist. På så sätt slipper man för varje strategi screena varje månad och kan dessutom ha lite mer komplexa strategier som kräver lite arbete. Ett annat sätt är att fördela om alla under en och samma tidpunkt på året och på så sätt slippa betala för en screener för hela året.

Oavsett så är det viktiga att vara långsiktig och tro på strategin. Det kan alltid komma upp någon bättre, då gäller det bara att ha utvecklat ett system för att inkludera denna med. Det viktigaste är att hitta någon man kan hålla fast vid i vått och torrt. Genom att endast göra insättningar och inte göra uttag så blir det mer som en investerare som investerar i en finansiell portfölj/fond som man långsiktigt tror på.

Själv har jag det mesta av mitt innehav i de tre portföljer jag skrivit mycket om här på bloggen, enkla fond- och aktieportföljen samt aktiva portföljen. Dessa kommer vara fortsatt stora innehav, men nysparandet kan komma att ske i flera portföljer för att komplettera dessa. Allt för att bygga upp ett stabilt och robust system som funkar på sikt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *