Intressant läsning

Efter lite resande så har jag tagit ikapp lite läsande som jag tänkte dela med mig här på bloggen. Själv gillar jag verkligen bloggandet som media på grund av just delandet av information. Tycker också att Twitter har blivit på samma sätt ett professionellt nätverk där information lätt delas bland användare. Flera stora investerare skriver också om vikten att vara påläst och själv läser jag otroligt mycket på både bloggar och i böcker. Därför tänkte jag framöver dela med mig lite mer av aktuell läsning här på bloggen, har också skapat en flik som heter ”Länkar och böcker” där jag tänkt sammanställa de länkar  och böcker som jag finner mest intressant.

För tillfället läser jag flera böcker parallellt. De som jag läser nu är:

 • Thinking fast and slow av Daniel Kahnemann
 • The big secret for the small investor av Greenblatt
 • The intelligent investor av Benjamin Graham
 • What works on wall street av O’Shaughennesy
 • One up on wall street av Peter Lynch
Jag varierar lite mellan dem då de kompletterar varandra ganska bra och ibland är ena mer intressant än den andra. Kan rekommendera dem alla fyra, då de alla är riktigt intressanta. Har tänkt skriva lite bokrecensioner här på bloggen av de böcker jag läst i våras, men har inte riktigt fått tummen ur. Det kanske kommer lite recensioner framöver. Just nu är jag mest inne i Greenblatts bok, han skriver riktigt bra, lättläst och roligt och delar med sig riktigt bra tips. Greenblatt är nog den som inspirerat mig mest i mina investeringar med tipset; gör det inte så svårt, köp billigt och bra på ställen ingen annan tittar och det kommer gå bra. Det är just det jag gjort i min aktiva portfölj och den ligger 12 % över index sedan starten den 1:a februari. En viktig sak också som han poängterar: strunta i makro och tro på strategin långsiktigt (gjorde själv det misstaget här om veckan då jag sålde av en del). 
På bloggsidan så har jag upptäckt en rad intressanta bloggar, några som kommenterades under förra veckan. En sida som faktiskt var riktigt intressant är Quantocracy (se alla länkar längst ner på denna sida). Den samlar alla möjliga sidor som skriver om just det jag ofta berör på denna sida, kvantstrategier. Dels så som tillgångsallokeringar och dels kvantitativa aktiestrategier. Där hittade jag följande intressanta sidor:
 • Portfolio Visualizer där man själv kan testa sin egen strategi
 • Scotts investement blogg som skriver om Dual momentum och andra taktiska tillgångsallokeringar
 • Quantsportal som driver ett projekt om att göra en hedgefond utifrån momentum och andra effekter på marknaden
 • Priceactionlab som faktiskt kritiserar de andra sidorna
Det var intressant att hitta så många likatänkande bloggar som min, men det nästan mest intressanta är att hitta en blogg som Priceactionlab som är kritiskt mot de andra bloggarna. Priceactionlab ifrågasatte just moving average och gav bra kritik, mycket av liknande jag delar och därför inte implementerar MA-regler. Senaste 20 åren har varit exceptionellt bra för MA-regler, men om man hade investerar i Japan, tillväxtmarknader eller råvaror hade underprestationen varit enorm då marknaden gått sidledes. Det är risken med MA-regler och för mig en ganska stor risk. Därför använder jag dual momentum då risken är mindre att världens alla aktiemarknader samt obligationsmarknaden går sidledes. Han poängterar också att dual momentum och relativ momentum presterar sämre än S&P 500 sedan 2012 eller något annat senare år, men tyvärr så använder han fel index att mäta sig mot då ACWI är det som bör användas (dual momentum har endast presterat sämre än ACWI 1979-1980 och 2009-2010).
De andra bloggar som jag följer har skrivit en del intressant om guld nu på sista tiden (lämpligt så föll guldpriset direkt efter min ”praise” för guld som komplement i helgens inlägg). Jason Zweig, en ordentlig buy and holder som skrev kommentarerna till The Intelligent Investor, skrev att det är lite av en ”pet rock” och rekommenderar att man inte bör sätta in alldeles för mycket i guld. Rekommendationen var snarare att hålla max 1,3 % av kapitalet, då guld utgör 1,3 % av världens rikedomar. Ben Carlson skriver också att guld är en riktigt svår investering och har riktigt bra decennier och riktigt dåliga, men är riktigt volatil. Andra som ex-hedgefondförvaltaren Jesse Felder (och Tradevenues egna ex-hedgefondförvaltare Mikael Syding) tycker däremot att det är ett gyllene tillfälle att köpa guld. De pekar på mean reversion och att caset för guld är extra starkt just nu med 4 år av fallande kurser. Genom att allokera 5 % av innehavet i guld så är det ingen större fara om det faller med -50 % men man slår inte sig själv om de ökar med 1000 % som vissa ”gold bugs” tror. Lyssnade på senaste Econtalk-avsnittet (riktigt bra podcast, rekommenderar den verkligen) där de pratade om Bitcoin utifrån samma resonemang. Spara 1 % av innehavet i bitcoin, om det går åt pipsvängen så är det ingen fara. Går det upp med 1000 % så är man med på tåget. Själv har jag 1 % av mitt innehav sedan tidigare i bitcoin och tänkte köpa lite guld så att det utgör några procent av totala innehavet. Det blir en liten mini-hedge om ”det pengatryckande raseriet kollapsar samman och alla värdepapper förutom guld och bitcoins blir värdelösa”. Zweigs tips på några procent blir lagom.
Tobias Carlisle och Gary Antonacci har skrivit två intressanta inlägg om deras egna strategier som de försöker promota. Carlisle skriver om hur marknaden är övervärderad och caset för en låg framtida avkastning för börsen fortfarande är starkt, men om man investerar i värdebolag så kan man få en bra avkastning ändå. Antonacci skriver återigen om hur aktier sedan 1802-2012 varit den överlägsna investeringsklassen och att man kan använda dual momentum för att få all uppsida men minska nedsidan, utan att minska avkastningen som om man skulle använda en 60/40-portfölj.
Slutligen vill jag också slå ett slag för alla poddar som finns där ute. Har inte lyssnat på podcast så mycket tidigare men nu har jag väl börjat. Econtalk som jag skrev om tidigare är riktigt bra, fick den rekommenderad av en kompis. På senaste tiden har också två nya poddar kommit ut på svenska etern, dels Fill or Kill (i våras eller så) vilken jag riktigt gillar och sen en ny makropodd, Makrofokus, som tar upp intressanta ämnen om makro. De är perfekta att lyssna på när man är ute och reser eller lagar mat via mobilen. Nu får The Economist lite konkurrens i lurarna (lyssnar via deras app). Veckans höjdpunkt är självklart dagens avsnitt med 40procent20år. Nu kommer sommarstädandet av lägenheten och bilen bli klart mycket roligare!
I övrigt så försöker jag ignorera de flesta marknadssignalerna och allt annat brus. Börsen kan likaväl gå upp med 30 % som ner med 30 % det närmaste året, ingen vet. Själv delade upp mitt innehav i kvantitativa portföljen i en per strategi, så nu har jag 7 portföljer vilket är riktigt jobbigt att följa. Det är ett steg på vägen för att minska aktiviteten och inte kolla innehaven för ofta. Vi får se vad hösten bjuder på, det ska bli intressant att se vart det brakar.
Läs mer:

https://www.portfoliovisualizer.com/
http://www.scottsinvestments.com/ 
http://www.jasonzweig.com/lets-be-honest-about-gold-its-a-pet-rock/
http://awealthofcommonsense.com/a-history-of-gold-returns/
http://thefelderreport.com/2015/07/21/its-time-to-get-greedy-in-the-gold-market/
http://econtalk.org/
http://acquirersmultiple.com/2015/07/what-happens-to-value-in-sideways-markets-shiller-pe-and-expected-returns-using-hussmans-method/
http://www.dualmomentum.net/2015/07/back-to-fundamentals.html

3 reaktioner på ”Intressant läsning”

 1. Tack för bok- och bloggtips! Jag har inga svårigheter med att läsa engelska böcker, men inom privatekonomi har jag hittills bara läst svenska (Investeringsboken, Vägen till din första miljon, Så här kan alla svenskar bli miljonärer, samt Spara mindre – få ut mer). Jag tyckte de på svenska var lite för ytliga, men känns inte de engelska böckerna, i brist på bättre ord, kulturbundna? Jag inser förstås att en del kan generaliseras till Sverige, men du förstår nog vad jag menar.

  Jag har också läst en del i Daniel Kahnemans bok och håller med om att en del i den är läsvärt. Nyfikna bör observera att den finns som pocketbok, översatt till svenska. Jag har läst Bedömning & Beslutsfattande vid univ. då var en del av Amos Tverskys och Daniel Kahnemans skrifter kurslitteratur… hade jag varit intresserad av fond- och aktiehandel då hade jag kanske engagerat mig i mina studier lite mer! / Nemo

 2. Jag ska ge amerikanerna en chans när jag tagit mig igenom Anders Haskels Bli grymt rik på aktier. Jag är rädd att jag kommer uppfatta också den som lite för allmän och ytlig, men man vet aldrig. Jag har skrivit om alla fyra böcker som nämndes inom parantes ovan och la precis till länkar till recensionerna i slutet av mitt senaste inlägg. Kul att de uppskattas. / Nemo

 3. Tack för att du delar. Har faktiskt inte läst så mycket svensk litteratur om privatekonomi. Just angående kulturbundna så tycker jag oftast svensk litteratur och media är mycket kulturbunden, därför gillar jag att läsa amerikansk litteratur för att komplettera med. Vissa av de jag läst är också ytliga, men i allmänhet så känns amerikansk litteratur mer vetenskaplig och djupdykande (de har lite mer kapital i ryggen så det gäller att vara det 😉 ). Tror också att man kan få en extra edge i Sverige genom att läsa amerikansk litteratur.

  Kollade in din blogg, roligt med lite bokrecensioner. Ska läsa igenom dem (och se om man kanske ska ge svensk litteratur en chans).

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.